Mark en Patricia McCloskey zijn sinds deze zomer beroemd en berucht in de VS en daarbuiten. Ze werden wereldnieuws toen ze in hun tuin gewapend de confrontatie zochten met Black Lives Matter-demonstranten. Ze zijn nu het symbool van een verdeeld Amerika.

Het eerst wat opvalt als we hun straat inrijden zijn de grote Amerikaanse vlag en de Trump-2020 vlag die wapperen aan het balkon van de kapitale villa. Het huis doet in de verte denken aan een modelversie van het Witte Huis, inclusief grote witte zuilen met een statige entree.

Perfect Amerikaans plaatje

Hier in de duurste straat van Saint Louis wonen de McCloskeys. Als de deur openzwaait moeten we even schakelen want Mark en Patricia lijken in het niets op het echtpaar dat we allemaal van de foto's kennen.

Mark McCloskey is strak in pak, op zijn jasje prijkt een Gun Owners for Trump-speldje. Ook Patricia McCloskey voldoet aan alle vereisten voor het perfecte Amerikaanse plaatje, met haar lange blonde haar en chique jurk.

Mark McCloskey
Bron: EenVandaag
Mark McCloskey: "We hebben alleen maar ons eigen huis beschermd. Dat is mijn recht hier in Amerika."

Gehaat en geliefd

Ook de wapens zijn nergens te bekennen, die blijven deze keer gelukkig in de kast. Op de grond ligt een van de vele trofeeën in het huis: een luipaard als vloerkleed. In het klassieke interieur vallen ook meteen de felrode Make America Great Again petjes op en op de schouw staat een ingelijste van een jonge Donald Trump.

Sinds afgelopen juli weet iedere Amerikaan meteen over wie je hebt als je de naam McCloskey noemt. Het zorgt altijd voor wisselende reacties. Voor de een zijn ze het symbool voor alles wat er mis is in Amerika, voor de ander zijn ze ware nationale helden.

Lees ook

Haatmail en fanmail

Al snel haalt Patricia stapels dozen uit een kast tevoorschijn. Brieven die ze sindsdien hebben ontvangen. Daartussen zit veel haatmail, tot doodsbedreigingen aan toe, maar er zitten ook opvallend veel steunbetuigingen. En alle fanmail die ze krijgen beantwoorden ze stuk voor stuk terug. Over de vele haatreacties halen ze simpelweg hun schouders op.

"Er zijn veel uitgesproken mensen die op straat naar ons toekomen en ons beginnen uit te schelden," vertelt Mark gelaten.

Video: de McCloskeys vertellen hun verhaal

Bekijk hier de tv-reportage over de McCloskeys

Kaarten met handtekeningen

Iedereen krijgt een kaart met handtekening van de McCloskeys, die ze ook uitdelen op verkiezingsbijeenkomsten van president Trump. Inmiddels zijn ze onderdeel geworden van de Trump-campagne en reizen ze stad en land af om toespraken te geven op bijeenkomsten van de president.

Als we ze vragen wat ze er zelf van vinden dat mensen hun zo haten, reageren ze gepikeerd. "Wij dachten dat we die dag niet zouden overleven", zegt Mark verontwaardigd. "We hebben alleen maar ons eigen huis beschermd. Dat is mijn recht hier in Amerika. Er is geen schot gelost." Patricia valt haar man bij. "Wat de meeste mensen hebben gezien is maar een paar seconden en vertelt niet het hele verhaal."

'Het was links tuig'

Ze hebben geen goed woord over voor de Black Lives Matter-demonstranten die die dag door hun straat wandelden. "Dat zijn geen demonstranten, dat was tuig: radicale linkse extremisten en communisten."

De McCloskeys zijn met hun wapens het symbool geworden van de diepe verdeeldheid in de Verenigde Staten. Een deel van de Amerikanen ziet twee witte mensen die vreedzame zwarte demonstranten met de dood bedreigd, voor een ander deel in Amerika zijn ze juist het symbool van mensen die hun eigen bezit en vrijheid verdedigen.

Lees ook

'Democraten pakken alles af'

Volgens de McCloskeys zelf staat dan ook alles op het spel deze verkiezingen. "Dit gaat over de toekomst van ons land. Als de Democraten winnen, dan pakken ze alles van ons af: onze rechten en onze wapens", vertelt Patricia emotioneel. Volgens Mark McCloskey zal dat nog maar het begin zijn. "Als we onze wapens kwijtraken en onze vrijheden niet meer zelf kunnen verdedigen, dan kan de linkse elite met ons doen wat ze willen."

Tot op de dag van vandaag hebben ze geen enkele spijt van die bewuste dag in juli. Sterker nog: ze zijn trots op wat ze hebben bereikt en zouden het zo weer doen. Op de achterkant van de handtekeningenkaart die ze uitdelen, poseren ze trots met de tekst: 'Still standing'.