Tientallen Amerikanen steken hun Nike-schoenen in brand. Het sportmerk heeft een van de meest omstreden sporters in de Verenigde Staten een sponsordeal heeft aangeboden. Het gaat om NFL-speler Colin Kaepernick, die besloot te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied, dat vlak voor elke footballwedstrijd wordt afgespeeld. Dit deed hij als protest tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Kaepernick kreeg in zijn acties snel bijval van andere spelers, die zijn voorbeeld volgden. Veel anderen, onder wie president Donald Trump, spraken schande van zijn acties. De spelers toonden volgens hem geen enkel respect voor vlag en vaderland en verdienden niets minder dan ontslag. Dat gebeurde uiteindelijk ook met Kaepernick.

De nieuwe campagne van Nike is dan ook opvallend. Kaepernick speelt al geruime tijd niet meer. Door alle ophef kwam hij bij geen enkele club meer aan de bak. Anderhalf jaar zat hij thuis, tot hij nu figureert in de nieuwe Just Do It-reclame, een campagne van Nike die dit jaar dertig jaar bestaat. 

'Kaepernick inspireert'

"Wij vinden Colin een van de meest inspirerende sporters van zijn generatie, die het platform sport heeft aangewend om de wereld te verbeteren'', zegt Nike-topman Gino Fisanotti tegen de Amerikaanse sportzender ESPN. "We wilden 'Just Do It' introduceren bij een nieuwe generatie atleten."

Maar niet iedereen is het ermee eens, op social media delen Amerikanen al video's en foto's van in brand gestoken Nike-schoenen.

Vooral vanuit Republikeinse hoek komt veel kritiek op het merk. Onder de hashtag #BoycottNike worden veel berichten geplaatst.

Anderen roepen juist op om sneakers te doneren aan dakloze veteranen: een groep waar boze Twitteraars voor willen opkomen met hun protesten tegen Kaepernick.

Nike verliest beurswaarde

Nike is op de beurs flink in waarde gedaald sinds de boycotactie. Het aandeel Nike is in een dag met 3 procent gedaald. “Nike loopt het risico dat er een nationale boycot komt”, zegt Amerika-correspondent Michiel Vos. Bovendien zou Donald Trump zich met de kwestie kunnen bemoeien. “Maar toch denk ik dat Nike zo groot en machtig is dat het dit wel kan overleven. En ik denk zelfs dat Nike op de lange termijn kan zeggen: 'wij stonden aan de goede kant van de geschiedenis.’”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.