Sybrand Buma neemt afscheid van Den Haag, de stad waar hij 30 jaar woonde en werkte. De voormalig CDA-leider wordt burgemeester van Leeuwarden. "Toen ik aantrad was de partij een vraagteken, nu is het weer een uitroepteken."

Toen Sybrand Buma in 2012 fractievoorzitter van het CDA werd, was dat geen persoonlijke ambitie. "Het was meer van: 'Iemand moet dit doen, onder deze omstandigheden, en Sybrand moet dat worden', dan dat ik daarbij stond te juichen", zegt Buma. Toch lukte het hem om het CDA in 2017 uiteindelijk weer naar winst te leiden. De partij ging van 13 naar 19 Kamerzetels.

7 maanden met een klein groepje op een kamer

Het CDA trad toe tot het huidige kabinet (samen VVD, D66 en de ChristenUnie) na een formatie van maar liefst 7 maanden - een record. Buma: "Als je 7 maanden lang, van maandagochtend tot en met vrijdagavond, met een klein groepje op een kamer zit, met altijd dezelfde mensen, dan is het achteraf best bijzonder dat dat altijd in een goede sfeer is gegaan."

Lees ook

"Daar is de basis gelegd voor het vertrouwen in deze coalitie. De duur van de formatie vind ik overigens ondergeschikt. Het gaat om het resultaat."

Sybrand Buma is trots dat het CDA onder zijn leiding de afgelopen jaren weer is opgekrabbeld.

'Burgemeesterschap mooier dan ministerschap'

Gevraagd naar zijn nalatenschap in Den Haag, vindt Buma de wederopstanding van het CDA het mooist. "Dat het gelukt is om van deze partij, die verdeeld was en een groot vraagteken, toch weer een uitroepteken te maken. En er veel plezier in te krijgen."

Buma zegt er niet mee te zitten dat het niet is gelukt om premier of minister te worden. Burgemeester van Leeuwarden zijn vindt hij 'misschien wel mooier'. "De schaal is anders, maar de uitdagingen zijn er net zo goed. Ik hoop dat ik daar iets aan kan bijdragen. Ik ben er zelf aan toe en ik heb er erg veel zin in."

Tv-reportage: Sybrand Buma blikt in de ZomerKever terug en vooruit op zijn carrière

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.