Als 4-jarige vlucht Jouman Fattal met haar ouders naar Nederland, ruim 20 jaar later speelt ze de hoofdrol in de advocatenserie Zuidas. En ze gaat politieke en maatschappelijke discussies niet uit de weg. "Ik zie echt een kloof die gedicht moet worden."

Je kunt het gerust een bliksemcarrière noemen: in 2015 studeerde Jouman Fattal af aan de de acteursopleiding in Utrecht en had 3 jaar later had tv-series Flikken, Moordvrouw en Project Orpheus en verschillende grote theaterproducties al op haar naam staan. In de tv-serie Zuidas speelde Jouman een ambitieuze advocaat-stagiaire. "Ik ben daarna weleens gevraagd om een prijs uit te reiken voor de beste advocaat van Nederland. Dat vond ik heel raar, want ik heb niet eens rechten gestudeerd."

Liefde voor muziek

Jouman Fattal werd geboren in Syrië, maar groeide er niet op omdat haar ouders zich openlijk uitspraken tegen het regime van president Assad. Het gezin moest vluchten toen Jouman nog maar 4 jaar oud was. Ze vluchtten naar Nederland en na flink wat omzwervingen en verschillende azc's kwam het gezin uiteindelijk terecht in 't Gooi.

In Weesp en later Hilversum vond ze haar nieuwe thuis. Daar ontstond ook de liefde voor muziek, doordat ze op een kinderkoor ging: "Iedereen kan zingen. Zingen verbindt mensen met elkaar." Ze wilde graag naar het Conservatorium, maar koos uiteindelijk toch voor de theateropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Jouman Fattal over de keer dat ze gevraagd werd een belangrijke advocaatprijs uit te reiken: 'Dat vond ik heel raar'

Vechten tegen stereotypering

Ze wordt vaak gevraagd voor rollen als vluchteling, maar Fattal vindt het belangrijk dat ze wordt gezien als meer dan dat label alleen. "Elke acteur heeft last van stereotypering. Daarom kan en mag je ook kritisch zijn op rollen die je worden aangeboden."

"Je kan kijken: 'Is dit een rol die interessant is, vertel ik hier een breed verhaal mee, of bevestig ik hier niet een stereotype mee?' Alle acteurs lopen hier tegen aan. Je hebt het overal."

Lees ook

Beeld van nieuwkomers die alles krijgen

Het betekent niet dat de discussie rond vluchtelingen langs haar heen gaat. "Ik zie aan de ene kant hele mooie initiatieven van burgers die iedereen omarmen. En ik zie hele toffe pogingen van vluchtelingen zelf om te integreren." Ze kan putten uit een rijke ervaring, zag bijvoorbeeld hoe haar eigen familie is geïntegreerd. "Maar ook op de AZC's waar ik vluchtelingenwerk deed zag ik heel veel motivatie van jongeren om zo snel mogelijk de taal en de cultuur te leren."

"Aan de andere kant zie ik ook veel onbegrip, en een kloof die gedicht moet worden", zegt Jouman. "Ik denk dat het vooral komt van mensen die hier al zijn en zelf niet zoveel hebben. Of het idee hebben dat de politiek niet naar ze luistert, wat ik me helemaal kan voorstellen. En die dan het idee hebben dat ze niet gehoord en gezien worden. En dan heb je ook nog eens die nieuwkomers die alles al krijgen wat ze willen omdat ze zielig zijn."

Buitenland

Natuurlijk lokt het buitenland, en Jouman zou heel graag buiten onze landsgrenzen willen spelen, maar het is zeker geen 'must', geeft ze aan. Inmiddels heeft ze wel een agent in Londen.

Jouman Fattal is vanaf september te zien in haar solo-voorstelling Quatsch in Theater Frascati. Ook is zij die maand te zien in Stand Up van theatercollectief Dood Paard.

Bekijk hier het hele interview met Jouman Fattal in de ZomerKever

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.