De coalitiepartijen overleggen veel met elkaar, maar wanneer verandert vooroverleg in bekokstoven? Volgens D66-minister Wouter Koolmees is er nog voldoende 'gezonde ruzie' in de coalitie. "Ik vind niet dat het dualisme voorbij is."

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert op kritiek dat alles in vooroverleg tussen de coalitiepartijen zou worden bekokstoofd. Minimaal acht mensen zitter er dan aan tafel. "Overleg hoort erbij", zegt Koolmees.

Genoeg gezonde ruzie

Koolmees erkent dat er erg veel vooroverleg plaatsvindt in deze coalitie, maar noemt dat onvermijdelijk. "Als je met vier partijen in de regering zit en je hebt een meerderheid van slechts een zetel, dan moet je natuurlijk meer overleggen", zegt hij. "Dan moet je natuurlijk meer afspraken met elkaar maken."

"Maar je ziet het afgelopen half jaar dat partijen gewoon hun standpunten houden en af en toe ook eens onderling ruzie maken. Het is goed dat ze ruzie maken over belangrijke onderwerpen. Er zijn genoeg verschillen, er is genoeg gezonde ruzie. Ik vind niet dat het dualisme voorbij is."

Minister Koolmees vindt niet, dat er in de huidige coalitie teveel vooraf wordt bekokstoofd en er te weinig dualisme is: "Er is nog genoeg gezonde ruzie."

Pensioenakkoord was hoogtepunt

Het pensioenakkoord, waarin het kabinet met vakbonden en werkgevers afspraken maakte over de hervorming van het pensioenstelsel, noemt Koolmees het hoogtepunt van zijn ministerschap. "Het is ook, samen met het Klimaatakkoord, één van de belangrijkste redenen dat D66 is toegetreden tot dit kabinet."

Ondanks het klappen van het pensioenoverleg in november 2018, heeft Koolmees altijd gedacht dat het rond zou komen: "Het was toen nog te vroeg, hoewel ik dacht dat we er toen ook wel uit hadden kunnen komen. We hadden nog tijd nodig om nader te bekijken waar de angst zat bij verschillende partijen. Zo vond de FNV de steun van de oppositiepartijen belangrijk. Uiteindelijk is de periode na november vooral gebruikt om het akkoord nog beter te maken."

Bekijk hier de tv-reportage met minister Wouter Koolmees in onze EenVandaag Kever

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.