Dirk Mulder raakte in opspraak om zijn idee om de Nacht van de Vluchteling te laten beginnen bij Kamp Westerbork, waar hij tot afgelopen maand directeur was. "Ik ben er nog van overtuigd dat wij dit respectvol hebben aangepakt."

info

Rectificatie

In de tv-uitzending is ten onrechte gemeld dat de discussie over de sponsorloop Dirk Mulder zijn baan heeft gekost. Dat is onjuist en wij bieden hier onze excuses voor aan.

Deze zomer zwaaide Dirk Mulder op een dieptepunt af als directeur van herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij ging met pensioen. Het bestuur gaf hem in 1986 al mee dat het altijd op eieren lopen is als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bij elke verandering komt er een reactie, of het nou het plaatsen van een foto of een barak is. "Er is altijd de angst dat de verstilling plaats maakt voor een soort pretpark-beleving."

Bedreigingen

Mulder respecteert die angst en staat daar bij elke stap bewust bij stil. Maar de bedreigingen waar hij in mei mee te maken kreeg na plannen om de sponsorloop de Nacht van de Vluchteling bij Kamp Westerbork te laten beginnen, had hij niet aan zien komen. "Het doet veel pijn dat ik werd weggezet als iemand die de herinnering aan Kamp Westerbork ontheiligt."

De oud-directeur vindt het spijtig dat er geen ruimte was voor een gesprek. "Mensen gaan niet meer in gesprek met elkaar maar gebruiken sociale media en e-mails. Iemand 'zendt', en staat niet open voor een dialoog. Ik heb geen enkel telefoontje gehad. Daar heb ik een heel naar gevoel aan over gehouden."

Nederlaag

Tot op de dag van vandaag vindt hij niet dat hij over de grens is gegaan met het idee om de sponsorloop te laten beginnen bij het herinneringscentrum. Hij vindt het belangrijk om niet te vergeten dat Kamp Westerbork destijds is gebouwd als vluchtelingenkamp. "Daar besteden we al meer al 20 jaar aandacht aan." Ondanks de ophef blijft hij bij zijn standpunt. "Ik ben er nog van overtuigd dat wij dit respectvol hebben aangepakt."

"Dat nemen sommige mensen mij ook kwalijk", vertelt Mulder. "Die vinden dat ik geen zelfinzicht heb." Hij heeft dat zelf anders ervaren. "Ik zie het echt als een nederlaag waarvan ik denk: dit gaat dus ten koste van vluchtelingen."

Tv-reportage: verslaggever Vanessa Lamsvelt gaat in de ZomerKever op pad met Dirk Mulder

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.