Amerikaanse president Donald Trump wil een ruimteleger. De Verenigde Staten moeten volgens Trump dominant aanwezig zijn 'in space' om zichzelf goed te kunnen verdedigen.

Trump is echter niet de eerste Amerikaanse president met grootse plannen voor de verdediging van de natie. Ronald Reagan wilde al eens een peperduur raketschild in de ruimte aanleggen. 

Kijk & lees meer:

Het Star Wars-programma

Op 23 maart 1983 lanceerde Reagan zijn Strategic Defense Initiative (SDI), dat al snel het Star Wars-programma werd genoemd. Het was een nieuwe en verrassende stap in de Koude Oorlog. De president had een systeem voor ogen dat nucleaire raketten afkomstig van de Sovjetunie kon neutraliseren.

Het systeem bestond uit twee delen: afweergeschut op het land, maar ook een speciaal schild in de ruimte. Het idee was dat een raket die op aarde werd afgeschoten door een installatie buiten de dampkring werd teruggekaatst. Als dit plan zou slagen, zou het de toch al slechte relatie met de Sovjetunie nog verder onder druk zetten.

Wapenwedloop

Het plan van Reagan vormde een breuk met de oude tactiek. Tot 1983 was er vooral sprake van een offensieve wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Als beide landen maar evenveel kernwapens hadden, zouden ze elkaar niet aanvallen. Het Star Wars-programma van Reagan zorgde voor een disbalans. Volgens veel geleerden was er een nucleaire oorlog aanstaande. Toch was voor de meeste Amerikanen het beschermen van onze planeet tegen een nucleaire aanval een geval van 'science fiction'. Het plan kreeg in de volksmond dan ook de naam Star Wars, naar de film van George Lucas die in 1977 verscheen. 

Het plan bleek onmogelijk om te realiseren. Het kostte teveel geld om de benodigde technologie te ontwikkelen. "Toch wordt er tot op de dag van vandaag nog miljarden in dit plan gepompt", vertelt Amerika-kenner Frans Verhagen. De Amerikaanse president Bush bouwde in 2004 verder op de plannen van Reagan. Hij wilde een iets kleinschaliger raketschild bouwen, nu tegen landen als Noord-Korea. "Het is tot op heden nog niet gelukt om langeafstandsraketten tegen te houden, maar raketten van dichtbij kan Amerika al stoppen", zegt Frans Verhagen.

Ruimteleger van Donald Trump

Anno 2018 is er dan president Trump, die misschien wel weer een stapje verder gaat. Hij wil een 'space army'. Amerika moet ook in de ruimte domineren om zichzelf goed te kunnen blijven verdedigen kondigde de president aan in een persconferentie. Hoe dat speciale ruimteleger er dan uit moet zien is onbekend.

"Worden ze gestationeerd op Mars? Of blijven ze in een ruimteshuttle rond de aarde gaan? Het is weer een typisch plan van Trump", vertelt Verhagen. "Het Pentagon moet er ook niks van hebben." Daarmee lijkt het er veel op dat ook dit Amerikaanse plan voorlopig niet veel meer is dan een spannende aflevering van Star Wars.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.