In zes jaar tijd van ‘PVV-drop-out’ tot leider van de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. De politieke carrière van Richard de Mos, lijsttrekker van Hart voor Den Haag, verloopt zeer voorspoedig. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart werd hij wethouder en loco-burgemeester. De Mos zelf noemt het ‘een jongensboek’.  

De grootste

Met negen zetels is De Mos’ Hart voor Den Haag de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. “Het klinkt misschien arrogant, maar we hadden begin dit jaar al de rotsvaste overtuiging dat we de grootste van Den Haag konden worden”, zegt De Mos daar zelf over. In het nieuwe college -dat verder bestaat uit VVD, D66 en GroenLinks- is hij als wethouder verantwoordelijk voor Economie, Sport en Buitenruimte. “Ik heb nog geen bestuurlijke ervaring. Dan  is het nu aan mij om te laten zien dat ik dat goed kan.” 

Ombudsmanpolitiek

De Mos wil als wethouder op dezelfde manier blijven werken als raadslid. “Ik wil me niet opsluiten in het stadhuis. Het wethouderschap is een eervolle baan, voor de stad en met de stad, met de burgers. We moeten naar de mensen toe, de buurten in”, aldus De Mos. Hij stelt voor om door te gaan met de politieke spreekuren en de burgers op te zoeken. Deze manier van politiek bedrijven werd door critici ‘ombudsmanpolitiek’ genoemd. "Ik vind ombudsmanpolitiek een compliment, geen belediging. Het is zelfs een geuzennaam. De politiek is er voor de burger en niet andersom. We zitten niet in het college om het wethoudertje uit te hangen”, aldus De Mos. 

Grootse plannen

De Mos heeft grootse plannen met Den Haag. Zo wil hij dat er meer wordt geïnvesteerd in de Haagse horeca, zodat jongeren naar het Haagse uitgaansleven trekken en niet naar Rotterdam gaan. En wil hij meer grote evenementen naar het Malieveld halen. Concerten en festiviteiten in plaats van de bekende demonstraties. “Niet klagen, maar feesten”, vindt De Mos.

De Mos springt als wethouder in de bres voor de horeca in Kijkduin. Door de nieuwbouw van een groot appartementen- en winkelcomplex is die badplaats veranderd in een grote bouwput. Winkels en horeca aan de boulevard hebben daar last van, omdat het bij aankomst  lijkt of Kijkduin ‘gesloten’ is. De Mos roept mensen op om desondanks naar Kijkduin te komen. “Het uitzicht hier is nog net zo mooi. Het is hier nog net zo goed toeven als voorheen.”

Uitbreidingsplannen ‘Hart voor Den Haag’

Het succes van de ombudsmanpolitiek van Richard de Mos trekt aandacht uit de regio. Hij is al door mensen uit naburige gemeenten benaderd, die bij volgende verkiezingen willen meedoen met ‘Hart voor Rijswijk’, ‘Hart voor Delft’ of ‘Hart voor het Westland.’ De Mos vindt wel, dat hij daar zelf geen rol in moet spelen. “Lokale helden’ moeten die partijen gaan trekken.”

Op 22 maart 2018 volgden we Richard de Mos op de dag na de verkiezingen

Na een formatie -onder leiding van VVD-prominenten Hans Wiegel en Edith Schippers- presenteert het nieuwe college zich in juni met Richard de Mos als wethouder Economie, Sport en Buitenruimte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.