Richard de Mos, oud-wethouder en leider van de partij Hart voor Den Haag, stelt zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Den Haag. Dat hij verdacht wordt van corruptie houdt hem niet tegen: "Ik ben onschuldig tot het tegendeel is bewezen."

"Ik stel me kandidaat omdat ik de stad wil dienen en een statement wil maken voor de gekozen burgemeester", zegt De Mos over zijn sollicitatie. Hij is het er niet mee eens dat burgemeesters achter gesloten deuren worden gekozen.

Richard de Mos: "Ik wil de stad dienen en ik wil een statement maken vóór de gekozen burgemeester."

Onderzoek naar corruptie

Als wethouder zou Richard de Mos nachtvergunningen hebben verleend aan horecabedrijven, in ruil voor steun tijdens zijn verkiezingscampagne. Dit leidde vorig jaar tot zijn aftreden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de beschuldigingen van mogelijke corruptie aan het adres van De Mos. Maar daar laat hij zich niet door tegenhouden.

De Mos beseft dat zijn kansen niet groot zijn, maar hij stuurde tóch een sollicitatiebrief: "De beschuldiging van corruptie is ingezet als politiek wapen, om mij en mijn partij 'kalt te stellen'. 5 Maanden geleden ben ik van mijn bed gelicht, en heb sindsdien niets meer gehoord. Volgens mij ben ik onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Daarom voel ik me niet geremd. Ik ben de grootste partij geworden in de stad. Veel mensen hebben vertrouwen in mij. Dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee, daarom doe ik dit."

Ik ben er voor de stad en niet andersom, zoals je bij andere bestuurders wel ziet.

Nog een 'open' sollicitatie

De Mos is de tweede kandidaat die breekt met de vertrouwelijkheid die normaal bij een burgemeestersbenoeming hoort. Eerder meldde Bert Blase, nu burgemeester van Heerhugowaard, zich via YouTube voor de post in Den Haag.

Net als De Mos is Blase voor meer transparantie: "Benoemingen zijn schadelijk voor het vertrouwen van burgers in het politieke systeem. Die krijgen na zo'n geheime procedure toch het gevoel dat er iemand uit de hoge hoed komt. Daarom maak ik wél bekend dat ik heb gesolliciteerd."

Lees ook

CDA oneens met De Mos

Toch gaat de landelijke politiek het systeem voor benoemingen voorlopig niet veranderen. CDA-Kamerlid Harry van der Molen is er juist blij mee. Hij haalt de situatie in Den Haag aan: "De Mos is in opspraak geraakt door het verstrekken van vergunningen. Als hij in Den Haag wordt gekozen en als burgemeester verantwoordelijk wordt voor criminaliteitsbestrijding, moet hij zelf de rechtmatigheid daarvan gaan beoordelen. Dan wordt het wel heel ingewikkeld."

Kandidaten kunnen tot en met vrijdag 13 maart hun sollicitatiebrief insturen. Op 1 juli begint de nieuwe Haagse burgemeester.

Bekijk hier de tv-reportage over de Haagse burgemeestersbenoeming.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.