Vorige week werd hij nog weggezet als 'clown', maar nu is hij de grootste in de raad. Richard de Mos heeft met zijn partij negen zetels gewonnen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige verkiezingen.

Met twee zetels meer is hij groter dan de VVD en met deze uitslag heeft Den Haag duidelijk gekozen voor een lokale partij. Buitenbeentje Richard de Mos heeft met zijn partij de concurrentie ver achter zich gelaten. Dit ondanks, of misschien dankzij de lage opkomst in Den Haag van 48.3 procent. Dat is 6,7 procent lager dan het landelijke gemiddelde.

Met negen zetels van de 45 is Groep de Mos de grootste in de Hofstad. De euforie was dan ook enorm. “We hebben het gedaan!’’, riep de lijsttrekker vannacht in een stampvol café Danzig. “We hebben geschiedenis geschreven, we zijn de grootste partij van de stad!” 

Kijk en lees ook:

Voor De Mos is deze winst een beloning voor al het harde werken voor zijn partij. Van 2009 tot 2012 was hij Tweede Kamerlid voor de PVV, maar werd in 2012 door Geert Wilders niet meer op de kandidatenlijst gezet. Ondanks herhaaldelijke pogingen om toch op de lijst te komen, keerde De Mos niet terug in het parlement. Hij besloot een eigen partij op te richten, Groep De Mos en kwam in 2014 met drie zetels terecht in de Haagse gemeenteraad. 

De afgelopen jaren heeft De Mos, naar eigen zeggen, keihard geknokt voor zijn stad Den Haag en voerde met hart en ziel campagne. Zijn partij voert een rechtse koers. De Mos profileert zich als ‘man van het volk’ met voorstellen als onbetaald parkeren, vreugdevuren op Scheveningen en een geel-groen zebrapad (de kleuren van voetbalclub ADO) bij het ADO-stadion. Hij voert een rechtse koers en richt zich op veiligheid.  De Mos wil een einde aan de bed-bad-brood-regeling en meer handhavers op straat. De vraag is of hij nu als grootste winnaar, een stabiele coalitie kan smeden.     

Succes van lokale partijen in het land

Niet alleen in Den Haag, ook in andere plaatsen doen partijen zonder binding met de landelijke politiek het goed. Vooral Brabantse partijen strijken de winst op. In Roosendaal wint de Roosendaalse Lijst, in Waalwijk LokaalBelang en in Tilburg is de partij van Hans Smolders, de oud-chauffeur van Pim Fortuyn verreweg de grootste partij geworden. 

Maar ook Texels Belang, Gemeentebelang Deventer, Onafhankelijke Partij Alkmaar, Lokale Partij Middelburg en Hart voor Hilversum zijn in hun stad de winnaar en mogen dus beginnen met de formaties in hun gemeenteraad. Als je landelijk kijkt naar de stemcijfers, dan heeft bijna een derde van de kiezers gekozen voor een lokale partij. 32,7% van de stemmen zijn naar deze lijsten gegaan, ten opzichte van 27,6% bij de verkiezingen van vorig jaar. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.