Gaat het Donald Trump lukken om de Republikeinse partij achter zich te verenigen? Dat is de grote vraag tijdens de Republikeinse conventie die vandaag begint in Cleveland. 

Vier dagen lang wordt het Amerikaanse publiek bestookt met ‘feelgood’ filmpjes en vlammende betogen. Maar achter de schermen is de keuze voor Trump nog steeds omstreden. Veel partijprominenten, onder wie de voltallige familie Bush, komen niet opdagen. En dat is volgens Amerika-deskundige Koen Petersen slecht nieuws voor Donald Trump: “Een partij met ruzie en ontbrekende gezichten zal nooit de verkiezingen winnen. Trump zal er dus alles aan moeten doen om van de Republikeinse partij zijn partij te maken.”

Na de Republikeinse conventie is het volgende week de beurt aan de Democraten. De kandidatuur voor Hillary Clinton is een stuk minder omstreden. Zeker omdat vorige week haar grote concurrent Bernie Sanders al zijn steun voor haar kandidatuur heeft uitgesproken. Bij de Democraten is het vooral de vraag wie de running mate van Clinton wordt. 

We blikken vanavond in EenVandaag uitgebreid vooruit op beide conventies en schakelen met NRC-correspondent Guus Valk die aanwezig is op de Republikeinse conventie in Cleveland. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.