Ook al zou je het niet zeggen met de kwakkelende zomer dit jaar, 2016 wordt naar alle waarschijnlijkheid weer het warmste jaar ooit; er wordt record na record gebroken.

Ondanks dat we weten dat de aarde opwarmt zijn klimaatwetenschappers verrast en geschrokken van de extreem hoge temperaturen dit jaar. Al Gore, die met de film ‘An Inconvenient Truth’ tien jaar geleden hier al voorwaarschuwde, zette dit jaar in een Ted Talk de gevolgen voor de opwarming uiteen:

Ook Leonardo DiCaprio ziet de ernst van de situatie in. Toen hij dit jaar zijn langverwachte Oscar voor de film ‘The Revenant’ won, greep hij dat moment aan voor zijn wake up call:

De gevolgen voor deze opwarming kunnen desastreus zijn: de prijs en beschikbaarheid van voedsel komen in gevaar en tegen 2050 zullen er jaarlijks 500.000 mensen overlijden. In maart publiceerde Oxford een studie naar de landen waar de grootste klappen zullen vallen. China en India staan bovenaan, opvallend genoeg staat de VS ook zeer hoog, op een vijfde plek.

Vorig jaar december werd er nog gejuicht vanwege een klimaatakkoord dat werd ondertekend in Parijs. 177 landen beloofden toen te proberen om de temperatuur niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen. We zitten nu al op 1,3. 

Niet alle politici zien echter de ernst van de situatie in. De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is zo’n ontkenner van klimaatverandering. Hij noemt het een hoax, gecreëerd door de Chinezen om de economische markt in de VS te verstoren. 

En terwijl Cameron nog beloofde de groenste overheid ooit te creeeren, wat hij niet waarmaakte, heeft zijn opvolgster Theresa May nu de Britse afdeling voor klimaatverandering zelfs gesloten.

Ook in Nederland blijft men achter de feiten aanlopen. We lopen voor 95 procent op fossiele brandstoffen, vertelt klimaatonderzoeker Heleen de Coninck in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.