In de VS is ophef ontstaan over de toespraak die de vrouw van presidentskandidaat Donald Trump, Melania Trump, heeft gehouden tijdens de conventie van de Republikeinen in Cleveland. 

Passages uit de speech lijken soms letterlijk op uitspraken die Michelle Obama, vrouw van de huidige Amerikaanse president, deed tijdens de conventie van de Democraten in 2008.

In Amerikaanse media worden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken en daaruit blijken frappante overeenkomsten. Zo blikt Melania met dezelfde woorden terug op haar jeugd als Michelle en somt zij in enkele gevallen morele waarden op in dezelfde woorden en in dezelfde volgorde.

Melania verklaarde voorafgaand aan haar toesprak dat ze de speech “met zo weinig mogelijk hulp” zelf had geschreven. Trump liet na de toespraak via Twitter weten “bijzonder trots” te zijn op zijn eega:

Online wordt er veel gereageerd; de twee speeches worden uitgebreid naast elkaar gelegd zodat je duidelijk de overlappende tekst ziet.

Ook de #FamousMelaniaTrumpQuotes is populair op twitter. Via deze hashtag worden allerlei bekende quotes van Afro-Amerikanen aangehaald en gedaan alsof Melanie dit gezegd zou hebben. Acteur Jesse Williams spant de kroon:

Maar is dit gewoon een stommiteit of een slimme publiciteitsstunt van de Trump-campagne? En is het eigenlijk al eerder voorgekomen dat er plagiaat wordt gepleegd in politieke speeches?