Een kansloze missie. Dat dachten veel deskundigen toen Donald Trump zich in juni 2015 verkiesbaar stelde voor de race om het presidentschap van de Verenigde Staten. 

Zelfs vooraanstaande peilers dachten dat Trump maar even zou pieken in de aanloop naar de primaries, om vervolgens door de rationele kiezer aan de kant te worden gezet. Maar niets is minder waar. Trump versloeg met zijn harde, a-politieke stijl alle Republikeinse concurrenten en is nu de enige overgebleven kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor de strijd om het presidentschap. 

De vijandige toon richting medekandidaten, journalisten, tv-presentatoren, maar vooral de gevestigde politiek levert Trump juist steun op. Net als zijn harde stelling tegen illegale Mexicanen, het buitenlandbeleid van Obama en de - volgens hem - passieve Europeanen. Hoe kan het toch dat zoveel kiezers hem steunen in zijn opmars naar het Witte Huis?

Journalist en correspondent Michiel Vos vroeg het in New York aan politici, kiezers en journalisten. Waarom leggen andere politici het tegen hem af en hoe windt hij al die kiezers om zijn vinger? Vanavond in EenVandaag: een portret van Trump. 

Wat gebeurt er met de wereld als Trump president wordt? Lees hier vijf prominente voorspellingen

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.