Wat heeft zich afgespeeld tijdens de laatste minuten van rampvlucht MH17? Het is een vraag die nog altijd door het hoofd spookt van velen. Van nabestaanden tot onderzoekers tot strafvervolgers. De makers van het Amerikaanse programma 'Air Crash Investigation' maakten een reconstructie van de ramp, en zo’n reconstructie ligt gevoelig bij de nabestaanden.

Om die reden was er een belangrijke rol weggelegd voor de nabestaanden van de slachtoffers bij het tot stand komen van de documentaire. Zo kreeg een aantal van hen de kans om als eerste de documentaire te bekijken en is er ook op verzoek van de nabestaanden een aantal dingen aangepast.

Piet Ploeg, die zijn broer verloor door de ramp, mocht als een van de eersten de aflevering van te voren bekijken. "Voordat ik naar die preview ging, dacht ik wel,  wat gaat me te wachten staan? Van elke ramp wordt natuurlijk een uitzending van Air Crash Investigation gemaakt. Dat is gedramatiseerd en daar zijn acteurs bij betrokken. Dus ik kneep ‘m eerlijk gezegd wel een beetje. Wat gaan we daar te zien krijgen?"

De dag van de MH17-ramp

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden komen daarbij om het leven. In het gebied waar het toestel neerstort woedt op dat moment een conflict met Russische rebellen. Het Joint Investigation Team (JIT) heeft vastgesteld dat het toestel werd neergehaald door een Russische BUK-raket. 

Door het conflict in Oost-Oekraïne was het voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid extra moeilijk om de slachtoffers te bergen en onderzoek te doen naar de oorzaak van de crash. De reconstructie brengt deze en andere uitdagingen waarmee de onderzoekers te maken kregen in beeld. De programmamakers hebben er heel bewust voor gekozen om de schuldvraag buiten beschouwing te laten. “Wij zijn niet op zoek naar daders en wijzen geen schuldigen aan. Wij vertellen het verhaal van de onderzoekers en hoe zij zo’n uitvoerig onderzoeksrapport konden schrijven.”

Van de documentaireserie ‘Air Crash Investigation’ zijn meer dan 150 afleveringen gemaakt die wereldwijd worden uitgezonden. Het is niet voor het eerst dat de makers zich buigen over een Nederlandse vliegramp. Zo werden er eerder ook reconstructies gemaakt van de Bijlmerramp en de crash van het toestel van Turkish Airlines in de weilanden rondom Schiphol. 

‘Air Crash Investigation’ in het teken van MH17 is op 4 maart om 21.30 te zien bij National Geographic. 
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.