Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok brengt een bezoek aan Rusland. Doel van het bezoek is de sterk verslechterde verhouding tussen beide landen een positieve impuls te geven. De relatie met Rusland is sinds het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 tot een absoluut dieptepunt gedaald. Vraag is of, en zo ja hoe Blok een versoepeling van de verzuurde verstandhouding tot stand kan brengen.

Ben Bot en Jaap de Hoop Scheffer, beiden oud-ministers van Buitenlandse Zaken, zijn het roerend met elkaar eens dat het neerhalen van vlucht MH17 het belangrijkste gespreksonderwerp moet zijn. "Alleen al het MH17 onderwerp rechtvaardigt meer dan de gang van minister Blok naar Moskou," aldus De Hoop Scheffer. Ook Bot vindt dat er een dialoog op gang moet komen over de MH17. De beide oud-ministers denken overigens niet dat de Russen geneigd zullen zijn om toe te geven dat ze een rol hebben gespeeld bij het neerhalen van het toestel. Toch heeft Bot hoop: "Ik denk dat er wel iets te bereiken is op dit dossier, al was het maar omdat Rusland het ook vervelend vindt". De Hoop Scheffer denkt dat er een kleine kans is dat de Russen zullen bewegen op het MH17 dossier, maar je moet het altijd proberen.

Blok ontmoet Lavrov

De internationaal onvervaren Blok zal in Moskou ontvangen worden door de door de wol geverfde Sergei Lavrov, al sinds 2004 minister van Buitenlandse Zaken. Zowel Bot als De Hoop Scheffer hadden in hun periode als minister van Buitenlandse Zaken te maken met Lavrov. De Hoop Scheffer omschrijft Lavrov als ‘uiterst inflexibel en onbuigzaam’. Tegelijkertijd kan hij volgens Bot ook heel vriendelijk zijn. Ondanks het feit dat Blok weinig internationale diplomatieke ervaring heeft, denken zijn beide voorgangers dat Lavrov hem niet omver zal blazen. Blok staat bij Bot en De Hoop Scheffer bekend als een man die met beide benen op de grond staat. En dat is volgens zijn voorgangers essentieel, want Lavrov kan zeer stevig uit de hoek komen en zal dat waarschijnlijk ook doen tijdens de ontmoeting.

Precair moment

Het bezoek van minister Blok komt op een precair moment. Amerika dreigt met een aanval op Syrië als vergelding voor een vermeende gifgasaanval op Syrische burgers. De Russen steunen het regime van Assad en zeggen militair te zullen reageren op het moment dat de Amerikanen daadwerkelijk aanvallen. Daarnaast hebben de Amerikanen net zware financiële sancties ingesteld tegen Russische oligarchen die actief zijn in Amerika. Volgens Bot bieden deze sancties juist mogelijkheden voor Blok: "De Russen hebben het lastig door deze nieuwe sancties van de VS. De roebel keldert en Russische bedrijven verliezen de laatste week veel op de beurzen. De Russen hebben dus behoefte aan harde valuta en het is dus in hun belang om wat vriendelijker tegen ons te zijn." Verder benadrukt Bot dat Nederland een belangrijke speler is binnen de EU. Premier Rutte is volgens Bot een van de belangrijkste mensen binnen de EU en heeft dus de nodige invloed. Dat weten de Russen heel goed volgens Bot: "Als ze iemand hebben die een goed woordje doet voor ze, dan kan dat de Russen helpen." En die hulp kunnen ze goed gebruiken volgens Bot, want de EU onderwerpt Rusland al een aantal jaren aan zware economische sancties.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.