Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor het eerst geen jaarlijkse verklaring uitgebracht voor de MH17-herdenking. Een conceptversie heeft wel even op de website van de ambassade in Moskou gestaan, maar is later weer verwijderd. In deze conceptversie, die in handen is van het Amerikaanse blad Foreign Policy, wordt harde kritiek geleverd op de rol van Rusland in het neerhalen van de MH17.

“In de verklaring stonden krachtige termen die we niet eerder hebben gehoord van de VS”, zegt specialist in internationaal recht Marieke de Hoon. Amerika sloot zich recentelijk nog aan bij een gezamenlijke verklaring van de G7-landen over MH17. Daarin vragen zij Rusland om opheldering over mogelijke schendingen van het internationaal recht. “Je zou kunnen speculeren dat de VS ervoor kiest Rusland wat minder hard achter de broek te zitten door de jaarlijkse verklaring achter te houden.” 

Het nieuwsbericht linksonder stond even op de website van de Amerikaanse ambassade in Moskou, maar werd later verwijderd. 

Geen twijfel over Amerikaanse steun

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat Nederland nog steeds kan rekenen op de steun van de Verenigde Staten: "Nederland voelt zich gesteund door de Verenigde Staten in MH17. De glasheldere Amerikaanse G7-verklaring over MH17 van deze week, de reactie van de woordvoerder van Pompeo gisteren en andere Amerikaanse uitlatingen en verklaringen laten daar geen twijfel over bestaan."

Volgens Chris van Dam, CDA-Kamerlid en woordvoerder in het MH17-dossier, komt dit nieuws op een heel ongelukkig moment. “Je moet op een uiterst voorzichtige manier omgaan met dit soort dingen. Dit is de week dat nabestaanden herdenken dat vier jaar geleden het vliegtuig naar beneden is gekomen en daarom is het zeer te betreuren dat dit nu plaatsvindt.”

Ook het bestuur van Stichting Vliegramp MH17 voor nabestaanden van de vliegramp betreurt het terugtrekken van de verklaring maar benadrukt dat de verklaring van de G7 nog steeds van kracht is.

Verduidelijking

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt een verduidelijking van de VS inzake MH17 en de opstelling van Rusland nodig. “In de eerste plaats voor de nabestaanden die ons benaderen, maar ook omdat de VS zelf verschillende signalen lijkt af te geven. Wij gaan uit van de G7-verklaring en willen die bevestiging via minister Blok horen."

Samen met leden van D66, CU en CDA heeft hij kamer vragen opgesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken. 

reactie
clock 19-07-2018 14:54

Stichting Vliegramp MH17

"Het bestuur stelt vast dat de onlangs uitgebrachte verklaring van de G7 (ook ondertekend door de USA) nog steeds van kracht is en de Nederlandse regering en het Joint Investigation Team in deze zaak alle support van de USA hebben. Ook de woordvoerder van de United States Governement heeft verklaard dat de USA nog steeds van oordeel is dat de Russische Federatie verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17 en de USA zijn volledige vertrouwen uitspreekt over de bevindingen van het JIT. Hetzelfde geldt voor de aansprakelijkheidsstelling. Deze statements zijn gepubliceerd op 24 mei en 25 mei van dit jaar en gelden volgens de woordvoeder nog steeds. De stichting betreurt het terugtrekken van de verklaring door minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en de daardoor onstane twijfel over de steun van de Verenigde Staten aan het strafrechtelijke onderzoek en het kabinetsbesluit om de Russische federatie aansprakelijk te stellen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.