Een groep van 270 nabestaanden van Nederlandse slachtoffers van de ramp met de MH17 stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg voor een schadeclaim tegen Rusland. De klacht wordt uiterlijk 13 juni ingediend bij het hof. Dat kondigt de Amerikaanse advocaat Jerry Skinner aan in EenVandaag.

Skinner, gespecialiseerd in luchtvaartkwesties, stapte twee jaar geleden al namens 33 Maleisische, Australische en Nieuw-Zeelandse nabestaanden naar het Europees Hof. Die zaak loopt nog. Nu sluit een nieuwe, grote groep nabestaanden zich bij de klacht aan. Het gaat om familieleden van in ieder geval 130 slachtoffers, waarvan 100 uit Nederland.

De stap naar Straatsburg staat los van de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT) gisteren. Daarbij werd nieuw bewijs gepresenteerd waarmee volgens het onderzoeksteam onomstotelijk vast is komen te staan dat de BUK-raket waarmee de MH17 uit de lucht is geschoten afkomstig was van een installatie van het Russische leger. 

Druk opvoeren

Skinner, die in het verleden nabestaanden bijstond van de Lockerbie-vliegramp, hoopt met de zaak, behalve financiële genoegdoening, ook de druk op Rusland op te voeren om mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek en de uitlevering van verdachten. “Het Europees Hof is het enige hof dat particulieren toestaat claims in te dienen tegen de Russische Federatie.” 

Het is de vraag of de procedure kansrijk is. Allereerst zal het Europees Hof zich moeten buigen over de vraag of de nabestaanden ontvankelijk zijn met hun claim. Doorgaans kan een klacht pas in Straatsburg worden behandeld als alle rechtsmiddelen in het land waartegen de aanklacht zich richt zijn uitgeput. Maar volgens Skinner en het team Nederlandse letselschadeadvocaten met wie hij samenwerkt is de kans op een eerlijke rechtsgang in Rusland nihil. Ook denken ze dat er geen Russische advocaat te vinden is die de zaak in eigen land durft te voeren. 

Rusland kan Europees Hof negeren

Maar ook als het Europees Hof de nabestaanden ontvankelijk verklaart is het de vraag of het tot resultaat leidt. President Poetin ondertekende eind 2015 een wet die Rusland de vrijheid geeft uitspraken van Straatsburg te negeren. De kans bestaat dat het ook de Nederlandse staat zich zal voegen in de procedure bij het Europees Hof.

Vanochtend maakte het kabinet bekend in een andere procedure Rusland aansprakelijk te gaan stellen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.