Het parlement van Sint-Maarten heeft bij de VN een klacht ingediend tegen Nederland. Nederland zou 'neokoloniaal' en 'racistisch' optreden bij het verstrekken van coronahulp, vinden parlementariërs, door aan die hulpvoorwaarden te verbinden.

Het voornaamste pijnpunt in de 30 miljoen euro coronahulp die Nederland aanbiedt. Om ervoor te zorgen dat het geld naar de juiste plekken gaat, wil Nederland als ruilmiddel een nieuw toezichtsorgaan instellen. Als Sint-Maarten niet op de juiste manier hervormt, stopt de financiering.

Externe inmenging

"Het is duidelijk dat discriminatie een issue is in Nederland", zegt Xavier Blackman, fractiemedewerker en adviseur van Grisha Heyliger-Marten, parlementslid en een van de initiatiefnemers van de aanklacht. Blackman legt uit dat de petitie een logisch gevolg van zaken is. "Je moet ervoor waken dat het geen gevolgen heeft voor de noodhulp aan andere landen in het Koninkrijk." Volgens de aanklacht is er meer geregeld op gebied van zorg, onderwijs en coronasteun voor Europese Nederlanders.

Of het indienen van de klacht een middel is om uiteindelijk volledig onafhankelijk te worden? Daar is de adviseur vrij stellig in. "Sint Maarten heeft gekozen voor associatie met Nederland, maar zonder externe inmenging vanuit Nederland. Daar heeft het volgens het VN Handvest en resoluties ook recht op. Met een toezichtsorgaan geef je de autonomie op. Dat is in conflict met internationaal recht."

Lees ook

Zware aantijgingen

Niet iedereen ziet de petitie als het juiste middel. "Dit heeft niet zozeer te maken met racisme of neokolonialisme, maar met structurele hervorming", zegt Perry Geerlings, oud-minister van financiën van Sint-Maarten. "We proberen het land weer goed op de rails te krijgen. Of dit echt voortkomt uit neokoloniale gevoelens weet ik niet, maar ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt."

Perry Geerlings (L) van de Democratic Party, in het parlement op het eiland Sint Maarten.
Bron: ANP
Perry Geerlings (L) van de Democratic Party, in het parlement op het eiland Sint Maarten.

Dit is ook niet de eerste keer dat er door een kritische bril wordt gekeken naar de bestuurlijke inmenging van Nederland. In 2019 heeft Sint Eustatius een zaak aangespannen omdat er sprake zou zijn geweest van onder andere 'wanbestuur' en 'vriendjespolitiek'. "Sinds orkaan Irma zitten we in de schulden om het land weer op te bouwen," legt Geerlings uit. "Daar hebben we ook afspraken over gemaakt, om het Antilliaanse bestuur te verbeteren. Nederland heeft de middelen en het netwerk om ons bij te staan. Dus wat is er dan verkeerd aan paternalisme?"

'Mond houden of oprotten'

Waar de ingestuurde klacht en petitie zullen eindigen is op dit moment nog de vraag. "Wat het belangrijkst is, is dat we de dekolonisatie afronden", zegt Xavier Blackman. "Vaak is het vanuit Nederland een kwestie van 'mond houden of oprotten', maar het ligt toch genuanceerder."

"Je kan ook niet een huis half afmaken, en dan de sleutels geven", stelt de fractie-adviseur. "De voorzieningen moeten compleet en af zijn. Als je dat toezichtsorgaan invoert, is het dekolonisatieproces niet af. En zo woont Sint-Maarten nog steeds in een half huis."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.