De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 willen dat Geert Wilders zijn excuses maakt voor het dragen van een vriendschapsspeldje tijdens het lopende bezoek aan Rusland. De PVV-voorman plaatste een foto van een speldje op zijn revers met een Nederlandse en Russische vlag met de tekst: “Ik draag het hier met trots. Een Russisch-Nederlandse vriendschapsspeld."

‘Excuses nabestaanden op zijn plaats’

De Stichting Vliegramp MH17 keurt de actie van Wilders “met kracht af”, zo meldt de organisatie op Twitter. Volgens de stichting is Rusland betrokken bij “de moord op 298 burgers". “Het benadrukken van vriendschap met Rusland door een Kamerlid is ongepast. Excuses aan nabestaanden is op zijn plaats”, aldus de organisatie.

‘Verzwakte EU levert een sterker Rusland op’

Wilders is op bezoek in Rusland en bezoekt onder meer de Doema, het Russische parlement. Volgens Rusland-correspondent Joost Bosman nodigt Rusland politici als Geert Wilders om diverse redenen.

“Geert Wilders heeft zich regelmatig uitgesproken vóór het opheffen van de sancties tegen Rusland. Deze zijn ingesteld na de annexatie van de Krim”, aldus Bosman. “De PVV vindt dat Nederland met Rusland moet samenwerken, met name in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS) in Syrië.” Ook de kritische houding tegenover de Europese Unie verbindt de PVV en Moskou. Bosman: “Een verzwakte Europese Unie levert immers een sterker Rusland op.”

Populisten zijn welkom

Joost Bosman ziet een overeenkomst in de soort politici die afreizen naar Rusland. “De Franse Marine Le Pen, Silvio Berlusconi uit Italië en Geert Wilders: het zijn de populisten die welkom zijn. Zij zijn zonder uitzondering pro-Russisch en daarmee wil Rusland graag samenwerken.”

Dat wil echter niet zeggen dat de partijen het op alle fronten eens zijn, benadrukt Bosman. “Op sommige terreinen staan ze zelfs lijnrecht tegenover elkaar. Zo staat de PVV voor een liberaal homobeleid. Dat is in Rusland ondenkbaar. Daarnaast is Geert Wilders pro-Israël, terwijl Moskou juist steun geeft aan de Palestijnen.”

‘Goede banden met Rusland zijn noodzakelijk’

Sjoerd Sjoerdsma, buitenlandwoordvoerder van regeringspartij D66 reageerde in Radio EenVandaag op de ophef rondom Wilders: "Poetin een vriend noemen in tweet in het Russisch, dat is een gotspe. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat Wilders zich opstelt als Poetins nuttige naïeveling."

In een reactie gaat Wilders niet in op de roep om excuses of op het dragen van het vriendschapsspeldje, maar benadrukt hij dat goede banden met Rusland “noodzakelijk en gewenst'' zijn. “Bij ieder gesprek stel ik ook aan de orde dat Rusland moet meewerken met betrekking tot MH17. Dat kan beter in goed overleg dan in vijandschap.”