De Partij voor de Dieren wil een verbod op de import van exotische dieren en dierlijke producten om de verspreiding van virussen als het coronavirus naar Europa te voorkomen. Vraag is hoe zinvol dat is.

De hele wereld is geschrokken van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Wereldwijd zijn inmiddels bijna 25.000 mensen besmet, circa 500 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte. Eens in de zoveel jaar steekt een potentieel zeer gevaarlijke nieuwe virus de kop op. SARS, MERS, ebola; het zijn allemaal bijzonder besmettelijke ziektes die dodelijk kunnen aflopen. Wat al deze virussen met de actuele boosdoener gemeen hebben, is dat ze van dieren zijn overgesprongen naar de mens. En de kans is groot dat dit in de toekomst vaker gebeurt.

Lees ook

'We komen steeds vaker in het habitat van wilde dieren terecht'

"Er is tegenwoordig veel meer contact tussen mens en dier. Daardoor is de kans op overdracht van dierlijke virussen ook een stuk groter geworden", vertelt Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie in Leiden. "Alle diersoorten dragen hun eigen set van virussen met zich mee. Tot kortgeleden was er weinig aan de hand. Maar nu we met steeds meer mensen zijn, komen we steeds vaker in het habitat van wilde diersoorten terecht. We trekken massaal het oerwoud in om ze te bekijken, we verwerken ze soms in medicijnen of dienen ze op als maaltijd. Daardoor is het risico op besmetting naar de mens ook groter geworden."

In China heeft de overheid inmiddels voedselmarkten waar wilde dieren worden verhandeld tijdelijk verboden. Ook een groeiend aantal Chinese burgers wil een einde aan de onhygiënische markten. Goed nieuws, vindt de Partij voor de Dieren, niet alleen voor het welzijn van de mens maar ook voor het welzijn van veel kwetsbare diersoorten.

Dekmantel voor illegale handel

"Ondanks hun beschermingsstatus mogen veel wilde dieren nog steeds gewoon verhandeld worden. We pleiten al jaren voor een algeheel verbod", zegt Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD. "De dieren zijn niet voor niets beschermd en bovendien vormt de legale handel de ideale dekmantel voor het illegaal verhandelen van de meest zeldzame, kwetsbare dieren. Dit zorgt er niet alleen voor dat dieren uitsterven, het is ook een groot risico voor de volksgezondheid."

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over de bestrijding van infectieziekten. De Partij voor de Dieren roept de Nederlandse overheid op de import van exotische dieren en dierproducten vanuit het buitenland te stoppen om verspreiding van virussen zoals het coronavirus te voorkomen. Ook wil de partij dat de Nederlandse regering China vraagt om het tijdelijke verbod op voedselmarkten om te zetten in een permanente status.

In Nederland minimale kans op besmetting

Moleculair viroloog Snijder plaatst kanttekeningen bij de oproep van de Partij voor de Dieren. "Ik begrijp de intentie, zeker omdat het ook om dierenwelzijn gaat. Maar de kans op een besmetting in Nederland door geïmporteerde dieren of dierlijke producten is werkelijk minimaal."

Hierbij zegt hij wel: "Voor de lokale situatie in China ligt dat anders. Beperking van het contact met wilde dieren kan daar de sleutel zijn om de kans op dit soort uitbraken te beperken."

Samenwerking

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat desgevraagd weten een taak voor zichzelf en andere internationale organisaties te zien wat betreft betere preventie van infectieziekten.

"Wij onderzoeken op dit moment nog wat de exacte bron is van de nieuwe uitbraak van een coronavirus. Zodra dit duidelijk is gaan we - samen met andere organisaties - China adviseren hoe een uitbraak in de toekomst wellicht te voorkomen is." De WHO wil hiervoor intensiever samenwerken met nationale Voedsel- en Warenautoriteiten.

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.