In de Verenigde Staten en Canada mogen nu ook jongeren onder de 16 gevaccineerd worden tegen corona. De verwachting is dat dit ook in Europa mogelijk wordt. "Maar de vraag is of het zinvol is om alle tieners te vaccineren."

Zo'n 2 maanden geleden ging het voortgezet onderwijs weer gedeeltelijk open. Op het Ichtus College in Veenendaal zijn ze allang blij dat er weer fysiek lesgegeven mag worden, ondanks alle beperkingen en risico's. Elke dag krijgt de helft van de 2.000 leerlingen tellende school fysiek onderwijs, de andere helft volgt de lessen online.

Voor- en tegenstanders

Het is geen ideale situatie, en ondanks alle maatregelen zijn er toch regelmatig uitbraken. Docenten zijn bang om besmet te raken en ziek te worden of het virus mee naar huis te nemen en anderen te besmetten. Toch is niet iedereen op de middelbare school voorstander van het vaccineren van tieners. Onder de leerlingen zijn er voor- en tegenstanders.

"Nee, dat vaccin neem ik sowieso niet, ik vertrouw het niet. Normaal duurt het veel langer voordat zoiets op de markt komt. Ik denk niet dat het veilig genoeg is", zegt Sjoerd bijvoorbeeld. Zijn klasgenoot Gert ziet er juist wel de voordelen van in: "Dan kan ik bijvoorbeeld weer veilig naar mijn opa en oma. Als ik die zou besmetten en ze zouden ziek worden, dan zou ik me echt heel schuldig voelen."

Lees ook

'Zinvol om alle jongeren te vaccineren?'

Epidemioloog en kinderarts Patricia Bruijning van het UMC Utrecht twijfelt over de noodzaak om jongeren massaal in te enten tegen COVID-19. "Het Pfizer-vaccin is in ieder geval ook voor jongeren veilig, dat is uit een groot recent onderzoek gebleken", zegt Bruijning.

"Ik kan me voorstellen dat het voor een groep kwetsbare tieners echt een uitkomst kan bieden, bijvoorbeeld voor jongeren met een onderliggende ziekte. Maar je moet je afvragen of het zinvol is om álle jongeren te vaccineren, terwijl ze zelf weinig last hebben van het virus."

Vaccinatiebereidheid cruciaal

Volgens Bruijning staat of valt de beslissing met de bereidheid onder volwassenen om zich te laten vaccineren tegen corona.

"Als voldoende volwassen ingeënt zijn, zal het daarmee lukken om groepsimmuniteit onder de bevolking te creëren. Die ontstaat als meer dan 70 procent van de bevolking afweerstoffen heeft, zo is de schatting. Je hoeft dan geen beroep te doen op jongeren om het virus uit te laten doven."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Verenigde Staten

Maar als de cruciale groepsimmuniteit niet wordt bereikt, omdat te veel volwassenen van vaccinatie afzien, biedt het vaccineren van jongeren wel uitkomst, denkt Bruijning.

"Je ziet dat in een land als de Verenigde Staten. Grote groepen volwassenen laten zich daar niet vaccineren, waardoor mogelijkerwijs niet voldoende groepsimmuniteit wordt bereikt. En dan worden jongeren opeens wél belangrijk in de vaccinatiestrategie."

Europa wereldwijd het laagst

Ook in veel Europese landen zal het erom spannen. Recent onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup laat zien dat iets meer dan helft van alle Europeanen zich wil laten vaccineren (53 procent).

Het continent bungelt daarmee onderaan. In Nederland ligt de bereidheid vooralsnog ruim hoger, in elk geval boven de 70 procent.

Lees ook

Belangrijk potentieel wapen

Volgens Bruijning is het feit dat jongeren veilig gevaccineerd kunnen worden vooral een belangrijk potentieel wapen in de strijd tegen het coronavirus, onafhankelijk van of dit wapen daadwerkelijk gebruikt zal moeten worden.

"Het is nog even wachten op goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk gebeuren, in navolging van de Amerikanen en Canadezen. Maar dan nog staan de jonge tieners helemaal achteraan in het vaccinatieprogramma", zegt Bruijning.

Eind zomer aan de beurt

"Jongeren in de tienerleeftijd zouden op z'n vroegst eind van de zomer of begin herfst aan de beurt zijn. En dan is het wellicht helemaal niet meer nodig, omdat het coronavirus voldoende is uitgedoofd", zegt Bruijning.

"Maar op de lange termijn hangt het ook van andere dingen af, bijvoorbeeld of er in de toekomst nieuwe resistentere of meer besmettelijke varianten in Nederland opduiken. Dan zou de mogelijkheid om ook jongeren veilig te vaccineren nog eens heel goed kunnen uitpakken."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.