Chinese Nederlanders zijn woest en gekwetst vanwege een carnavalslied over het coronavirus. Een petitie 'Wij zijn geen virussen' wordt sinds zaterdag massaal ondertekend.

Radio 10 liet afgelopen donderdag een nummer horen met de titel 'Voorkomen is beter dan Chinezen'. Op de melodie van 'Wij vieren feest' van Arie Ribbens wordt de tekst gezongen dat het coronavirus de schuld is van 'die stink-Chinezen'. DJ Lex Gaarthuis en Radio 10 hebben inmiddels excuses aangeboden voor de satirische sketch. Toch tekenen steeds meer mensen de petitie.

"De beeldvorming rond Aziatische mensen is verkeerd en dat móet veranderen", zegt Hui-Hui Pan, een van de initiatiefneemsters van de petitie. Ze is oprichter van Pan Asian Collective, een initiatief dat creatieven met Aziatische roots verbindt. "Het doel van de petitie is een publiek debat aan te zwengelen, ook in de politiek."

Lees ook

Wit van binnen, geel van buiten

Pete Wu schreef vorig jaar het boek 'De Bananengeneratie' over vooroordelen tegen Chinese Nederlanders. Hij is een tweede generatie Chinese Nederlander, die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar toch telkens ongewild herinnerd wordt aan zijn anders-zijn. Zijn moeder noemde hem liefkozend banaan: wit van binnen, geel van buiten.

Pete Wu: "Wat nog veel besmettelijker is dan het corona-virus zijn de stereo typen die er bestaan. De denkbeelden van mensen over Chinese Nederlanders. Wat er nu gebeurt, is dat de Chinees wordt ontmenselijkt, we worden opeens gezien als iets wat we niet kennen, een ziektedrager."

Diep kwetsend

De afkeur van het nummer lijkt inmiddels de gehele Chinese gemeenschap in Nederland te verenigen. In een gezamenlijke persverklaring laten zo'n zestig Chinese organisaties weten het lied 'diep kwetsend, volkomen respectloos en ronduit discriminerend' te vinden. Een aantal personen uit de gemeente heeft aangifte gedaan bij politie en justitie.

Hui-Hui Pan vindt het bijzonder dat zoveel Chinezen zich uitspreken: "Dat de Chinezen zo op de barricaden gaan staan heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dat zelfs de oude generatie en de jonge generatie zich mobiliseren om in actie te komen omdat ze zó ontzet zijn."

Bekijk hier de tv-reportage