Een nieuw virus waart rond in China: het coronavirus. Begonnen op een markt in de Chinese miljoenenstad Wahun, kwamen er dit weekend 139 nieuwe besmettingen bij. De teller staat nu op een kleine 200 besmettingen. Reden voor angst in Nederland?

De verspreiding gaat nu snel en komt nu ook voor buiten China. Er zijn ook besmettingen in Zuid-Korea, Japan en Thailand aangetroffen. In Thailand is een Britse toerist met symptomen opgenomen in het ziekenhuis. Hij is het eerste westerse slachtoffer.

Virus van mens op dier

Moeten we vrezen dat het coronavirus naar Nederland komt? Het RIVM denkt dat die kans heel erg klein is. "Allereerst is het een virus dat weliswaar overgaat van dier op mens, maar het is nog heel erg onduidelijk of de besmetting van mens op mens gaat", meldt een woordvoerder van het RIVM.

Hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC beaamt dat. "Het virus lijkt op het SARS-virus: ook dat ging van dier op mens. Waarschijnlijk springt het ook van mens op mens, maar hoe snel dat gaat, daar is nog niets over te zeggen. Op dit moment lijkt de verspreiding beperkt." Er is geen negatief reisadvies voor China vanwege het virus. Het RIVM adviseert om vooral geen markten met levende dieren te bezoeken. Mocht je die wel bezoeken, was dan goed je handen na bezoek.

Extra maatregelen

Op drie grote luchthavens in de Verenigde Staten worden reizigers vanuit China gescand. Hoogleraar virologie Marion Koopmans denkt dat dat voor Schiphol niet nodig is. "Er is geen directe vlucht van Schiphol naar Wuhan, de stad waar het virus voor het eerst opdook. Daarnaast hebben scans uit het verleden niet aantoonbaar meer besmettingen aangetroffen."

Marion Koopmans is met haar team door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gevraagd zitting te nemen in de adviesgroep die onderzoek doet naar het virus. "We staan nog aan het begin van de infectie en werken nu hard aan het vinden van de oorsprong van het virus. Hoe gedraagt het zich en hoe verspreidt het zich? Veel is nog onduidelijk."

Nieuwe besmettingen

Sinds dit weekend zijn er meer besmettingen. "Dat wil niet zeggen dat het virus zich sneller verspreidt, maar er wordt breder gezocht", aldus Koopmans. "De Chinese gezondheidsautoriteiten keken eerst alleen naar de mensen met een longontsteking, nu kijkt men breder."

De Chinese gezondheidsautoriteiten vrezen voor de komende weken. Het Chinese Nieuwjaar staat voor de deur (op 25 januari) en miljoenen Chinezen gaan dan op familiebezoek en verplaatsen zich dan door het land.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.