Vanaf morgen, 1 juli, mag het weer: naar de sauna. Lekker zweten, maar wel op 1,5 meter. Dat is hartstikke veilig, zegt de branche. De hoge temperaturen zouden het coronavirus geen kans geven. Is dat genoeg om verspreiding te voorkomen?

De Nederlandse Vereniging van Sauna en Wellness kocht vandaag een paginagrote een advertentie in het AD om aan te geven hoe veilig het is om weer naar de sauna te gaan. Een sauna van 80 graden zou de veiligste plek zijn tijdens de corona-epidemie. De hitte zorgt voor 'thermische desinfectie' en zou het virus volledig doden. Klopt dit?

Virus inactief bij hitte

"Als we puur naar de temperatuur kijken, dan zal er na een paar minuten geen coronavirus meer aanwezig zijn in de lucht. Dat zou geïnactiveerd moeten zijn door de 80°C", stelt Jasper Buikx, microbioloog bij Artis, op basis van twee wetenschappelijke artikelen die vorige week zijn verschenen.

Bij 70°C is na 3 minuten het virus inactief, blijkt uit die onderzoeken. Verder zijn tegels en houten banken geen ideale leefomgeving voor het virus. Dat werkt werkt allemaal in het voordeel van de sauna.

Niezen is gevaarlijk: ook in of bij de sauna

De veiligheid in de sauna wordt wel in het geding gebracht door de saunagangers zelf. Mensen die de ruimte van 80°C instappen kunnen het virus bij zich dragen. Als er iemand niest, kunnen die druppels door anderen worden ingeademd en mensen ziek maken.

Microbioloog Andreas Voss voegt er aan toe dat in bijvoorbeeld een Finse sauna water wordt opgegoten om stoom te creëren. Daarbij worden aerosolen geproduceerd die besmettelijke deeltjes helpen verspreiden.

Lees ook

Een drankje doen

Hij wijst op nog een ander, vrij voor de hand liggend, aspect. "Ik ken niemand die het veel langer dan 15 minuten uithoudt in een sauna van 80°C." Zodra die ruimte wordt verlaten komen mensen op andere plekken in het complex, zoals de horeca en douches, waar besmetting mogelijk is.

Beide microbiologen benadrukken dat mensen niet naar de sauna moeten gaan als ze zich niet goed voelen. "Je gaat vrijwillig met meerdere mensen in een kleine, slecht geventileerde ruimte zitten. Ik zou heel goed opletten op symptomen", waarschuwt Voss.

Meer virussen op aarde dan sterren in de lucht

Dat het RIVM saunabezoek als veilig bestempelt, komt doordat er weinig corona voorkomt in Nederland op dit moment. In de laatste twee maanden zijn er ongeveer 2000 mensen positief getest. Met inachtneming van de standaard maatregelen, zoals voldoende afstand houden, kan de sauna wel, is op dit moment de inschatting.

Het wil ook niet zeggen dat bij 80°C álle virussen doodgaan in de sauna. "Dat weten we gewoonweg niet", zegt Jasper Buik. Er bestaan naar schatting 100 miljoen soorten virussen, waar er maar een paar van bekend zijn. "We hebben meer bacteriën op aarde dan sterren in het universum." Veel virussen zijn goed voor mensen, die zitten in de darmen en helpen ons gezond te houden.

Uitlegvideo: 6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.