De provincie en IJmondgemeenten gaan het toezicht op de staalfabriek intensiveren en willen op de lange termijn toe naar een duurzame staalproductie. Dat staat in het programma dat zij vandaag presenteren.

In het plan, Programma Tata Steel 2020-2050: Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond, staat dat er meer en intensiever toezicht komt, de vergunningen worden aangescherpt en er continue onderzoek komt naar de gezondheid en de leefomgeving. Bovendien zetten ze in op betere communicatie met de omwonenden.

Alle partijen aan de bak

Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland laat weten: "Tata Steel is een grote en belangrijke werkgever. In de IJmond is plaats voor Tata Steel, wel moeten de nadelige gevolgen voor de gezondheid en de leefomgeving zoveel mogelijk verminderd worden. Daar moeten alle partijen, Tata Steel voorop, voor aan de bak. Met dit plan laten de overheden zien hoe wij daarin gezamenlijk onze rol pakken, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid."

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de uitstoot van de staalfabriek schadelijk is voor de gezondheid van de inwoners van omliggende dorpen. Zo constateerde de GGD Kennemerland in juni van dit jaar dat in de IJmond regio meer longkanker voorkomt. En in juli bleek uit een RIVM-rapport dat er veel meer ultra fijn stof rond de fabriek door de lucht zweeft dan bij een neutraal controlepunt. "Willen we de omgeving gezonder en schoner krijgen, zullen we kritisch moeten kijken om de vergunningen nog scherper te krijgen", liet Olthof na dat rapport weten aan EenVandaag.

Video: 'Soms kwam hij helemaal zwart thuis', Mariannes man overleed aan longkanker na jaren werk rond Tata Steel

In 2009 verloor Marianne Kramer haar man Peter aan longkanker. Jarenlang onderhield hij de tuin rond Tata Steel. Uit nieuwe cijfers blijkt dat rond de fabriek veel meer longkanker voorkomt dan landelijk gemiddeld. "Ik hoop dat ze er iets aan gaan doen."

Zorgen over hun gezondheid

Het programma loopt tot 2050 en bestaat uit een aantal fases. 'Op de korte termijn, in de komende 2 jaar, intensiveert de provincie het toezicht, een proces dat feitelijk al in gang is gezet. Daarnaast start een traject dat tot een versnelde aanscherping van de vergunningen leidt', aldus de provincie. Op de lange termijn wil de provincie ook in gesprek met Den Haag en Brussel 'voor betere en meer stimulerende landelijke en Europese regelgeving'.

De provincie benadrukt dat Tata Steel belangrijk is voor de regio. 'De industrie is onderdeel van de regionale identiteit. Tegelijkertijd zorgt de aanwezigheid van de industrie voor overlast en hinder. Hoewel de luchtkwaliteit in de IJmond de afgelopen jaren is verbeterd, veroorzaakt Tata Steel overlast en maken inwoners zich zorgen over hun gezondheid. De provincie Noord-Holland werkt samen met de gemeenten in de IJmond (Beverwijk, Velsen en Heemskerk) aan een balans tussen het economische belang van de maakindustrie en het belang van een gezonde en veilige leefomgeving in de IJmond.'

Bekijk hier de tv-reportage en het studiogesprek met de gedeputeerde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.