Het maximale aantal milieuovertredingen van staalfabriek Tata Steel is bereikt. De Provincie Noord-Holland wil nu het boetebedrag vervijfvoudigen tot 25.000 euro per overtreding. Dat melden de Omgevingsdienst en de Provincie aan EenVandaag.

Voor de dertigste keer in drie maanden is er vandaag een milieuovertreding geconstateerd bij Tata Steel. Omliggende dorpen hebben al maanden te maken met zogenaamde 'zwarte regens', grafietneerslag die het bedrijf maar niet in onder controle krijgt. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de overtredingen.

Lees ook

Dwangsom

Met dertig overtredingen is het bedrag van de dwangsom nu opgelopen naar 150.000 euro. Dit is het maximale bedrag dat de Provincie op dit moment kan opleggen. De Provincie kondigt vandaag aan dat ze de dwangsom nu verder willen gaan verhogen.

Nu kost één overtreding Tata Steel nog 5.000 euro, maar dit wordt verhoogd naar 25.000 euro, met een maximum tot twaalf overtredingen. "We hopen dat dit leidt tot structurele maatregelen bij Harsco/Tata Steel," zegt een woordvoerder van de Provincie.

'Het Rijk gaat over de luchtkwaliteit'

Daarnaast doet de Provincie in een brief een dringend beroep op het Rijk. Volgens de Provincie Noord-Holland is er hulp nodig vanuit Den Haag om strenger te kunnen optreden tegen Tata Steel. "Het Rijk kan meer dan Provincie, wij gaan over milieuvergunningen, maar het Rijk gaat over luchtkwaliteit oftewel de gezondheid van de inwoners," aldus de Provincie. Volgens de betrokken partijen staat het stilleggen van de staalfabriek niet ter discussie.

Aan EenVandaag laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten dat de verantwoordelijkheid om in te grijpen bij de staalfabriek bij de Provincie ligt. "Ik kan me goed voorstellen dat mensen die daar in de buurt wonen zich zorgen maken over de overschrijdingen van Tata Steel. Het is aan de provincie om stevigere maatregelen te treffen. Dat kunnen ze ook doen. Ze kunnen de vergunningen aanscherpen, ze kunnen de dwangsom verhogen en uiteindelijk kunnen ze zelfs beslissen tot stillegging van de fabriek. Zij zijn degene die de instrumenten in handen hebben."

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Klachten over stofwolken

Het draait allemaal om de grafietregens. Dit zijn als het ware stofexplosies die vrijkomen als er van ijzererts staal wordt gemaakt. Wat vervolgens na dit verwerkingsproces overblijft is een restproduct. Deze restproducten van Tata Steel worden verwerkt door het bedrijf Harsco. En juist met de verwerking van dit afvalproduct is er een probleem.

Er komt bij dit verwerkingsproces veel grafiet en stof vrij. Nabijgelegen dorpen als Wijk aan Zee worden hierdoor regelmatig bedekt met een dun, zwart laagje grafiet. Vooral in Wijk aan Zee hebben omwonenden de afgelopen tijd veel last van de grafietregens.

Tv-reportage Tata Steel: maximaal aantal overtredingen bereikt

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.