Metaalverwerkingsbedrijf Harsco, gevestigd op het terrein van Tata Steel in IJmuiden, wil de boetes die het bedrijf van de provincie krijgt niet betalen. Dat blijkt uit stukken van de Hoor- en Adviescommissie, in handen van EenVandaag.

Harsco krijgt boetes van de provincie omdat er zwartstof uit de fabriek in Wijk aan Zee terechtkomt. Het bedrijf vindt er helemaal geen overtredingen zijn begaan, blijkt uit het vandaag openbaar gemaakte advies van de Hoor- en Adviescommissie van provincie Noord-Holland. Volgens Harsco voldoet het bedrijf gewoon aan de milieuvergunning.

Geen grafietregen

Bovendien is er volgens Harsco geen sprake van grafietregen. De uitstoot blijft volgens het metaalafvalverwerkingsbedrijf grotendeels beperkt tot eigen terrein. Daarom is een boete van 5000 euro te hoog, schrijft Harsco in een bezwaar. Dat is opmerkelijk, omdat de teller inmiddels op dertig overtredingen staat.

De Hoor- en Adviescommissie vindt, net als de provincie Noord-Holland, de hoogte van de boete reëel, omdat er veel maatschappelijke onrust en milieuschade door de uitstoot is.

Te weinig tijd

Harsco zegt ook te weinig tijd te hebben gekregen om de werkwijze aan te passen en zo de uitstoot tegen te gaan. Voorzichtig en lager metaalafval kiepen om stofwolken te vermijden, zoals de provincie voorstelde, is niet altijd mogelijk, volgens het bedrijf. En het afkoelen van het hete materiaal heeft effect op de kwaliteit van het ijzer en is daarom geen optie.

De commissie kan daarover nog geen oordeel vellen en vraagt de provincie duidelijker uit te leggen waarom Harsco het wel voor elkaar had kunnen krijgen.

De Provincie heeft het bedrijf boetes opgelegd omdat Harsco stof en grafiet uitstoot buiten de toegestane 2 meter. De inwoners van Wijk aan Zee hebben al maanden last van grafietregens.

Tata Steel: Bewoner Wijk aan Zee Ton Mars
Bron: EenVandaag
Ton Mars, bewoner Wijk aan Zee laat grafietstof in zijn tuin zien

Voorzichtig kiepen

De Provincie besloot gisteren, na het bezwaar van Harsco en het advies van de commissie, dat Harsco voorzichtiger kan zijn met afval kiepen om daarmee uitstoot te voorkomen. De Provincie dringt vandaag in een brief aan Tata Steel aan om op korte termijn meer inzicht te bieden in het type ertsen en het productieproces.

Nu heeft Harsco 6 weken de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Provincie.

Lees ook

25.000 euro per overtreding

Gisteren maakte gedeputeerde Adnan Tekin in EenVandaag bekend dat de Provincie opnieuw een 'last onder dwangsom' oplegt. Vanaf nu moet Harsco 25.000 euro per overtreding betalen, maximaal twaalf keer.

De grafietregens ontstaan omdat Harsco niet in staat is om de gloeiendhete slakken, een afvalproduct bij het maken van staal, op een goede manier te verwerken. De enorme pannen worden te vol of van een te hoge afstand gekiept, waardoor er explosies ontstaan die voor grafietregens kunnen zorgen. Het onderstaande filmpje laat zien wat er dan kan gebeuren.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.