Uit een inventarisatie van de GGD Kennemerland blijkt dat longkanker en melanoom vaker voorkomen in de regio dan het landelijk gemiddelde. Zo komt longkanker in de gemeente Beverwijk ongeveer 25 procent vaker voor. Dat gaat om zo'n 7 patiënten per jaar.

Het is de tweede keer dat de GGD een inventarisatie heeft gemaakt van het aantal kankerpatiënten in de regio. Onder andere Beverwijk, Velsen, Bloemendaal, Zandvoort, Heemskerk en Haarlem vallen onder deze regio. Het gebied staat bekend als industriegebied, met onder andere staalfabriek Tata Steel en de elektriciteitscentrale van Vattenfall.

Risicofactoren

De gemeentelijke gezondheidsdienst heeft gekeken naar de aanwezigheid van kanker in de gemeenten van de regio in de periode 2004-2018. "Longkanker blijkt in Beverwijk en Haarlem vaker op te treden dan gemiddeld in Nederland, ook wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijdsopbouw", zo staat te lezen in het rapport.

"Zowel bij mannen als bij vrouwen in Beverwijk komt het ongeveer 25 procent vaker voor dan in Nederland; in Haarlem is dit bijna 10 procent voor mannen en 20 procent voor vrouwen." Uit de eerdere rapportage, gepubliceerd in 2007, bleek al dat longkanker en melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, vaker voorkomt dan gemiddeld in Nederland.

Rookgedrag

Waarom longkanker in deze regio vaker voorkomt kan de GGD op basis van dit onderzoek niet aantonen. Wel is bekend wat de risicofactoren voor het krijgen van deze ziekte zijn: "Risicofactoren voor het ontstaan van longkanker zijn onder meer roken, meeroken, beroepsmatige blootstelling aan stoffen en luchtverontreiniging."

"Het is aannemelijk dat rookgedrag een rol heeft gespeeld in Beverwijk en Haarlem. Ook is het bekend dat luchtverontreiniging met fijnstof in het verleden in de IJmond hoger was dan gemiddeld in Nederland."

Lees ook

'Veel fijnstof van Tata Steel'

Luc Verkouteren, huisarts in de regio, is niet verbaasd over de cijfers. "Het is gewoon bekend dat fijnstof zorgt voor een verhoogde kans op longkanker en andere vormen van kanker. En we hebben hier veel fijnstof van Tata Steel." Hij zit niet te wachten op nog meer onderzoeken, maar hoopt dat zowel de gemeente als de provincie als de GGD maatregelen neemt.

"De gemeente Beverwijk springt er echt negatief uit als je het vergelijkt met andere gemeenten met dezelfde bevolkingssamenstelling. Het percentage is daar zoveel hoger, dat moet een andere oorzaak hebben dan dat de mensen daar alleen maar meer roken. Dus het is gewoon tijd voor actie. Kijk goed naar de vergunningen en verleen geen ontheffingen meer."

Verder onderzoek

De GGD doet naar aanleiding van de uitkomsten een aantal aanbevelingen. Zo moet er onderzoek worden gedaan naar maatregelen om de luchtkwaliteit in de regio verder te verbeteren. Ook moet er worden gekeken of het zinvol is om verder onderzoek te doen naar de oorzaak van het aantal kankergevallen in de regio.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.