Werknemers van staalbedrijf Tata Steel zijn woedend vanwege het gedwongen vertrek van 'hun' topman Theo Henrar. Het leidde tot een toeterprotest voor de poorten van het bedrijf. "En dat is de aftrap naar meer acties", zegt kenner van de zaak Bart Vuijk.

"De hoofdboodschap van de vakbonden hier is: handen af van Tata Steel IJmuiden", zegt journalist Bart Vuijk van het Noord-Hollands Dagblad, die zich fulltime bezighoudt met Tata Steel, het vroegere Hoogovens.

Henrar stond voor bedrijf in IJmuiden

Tata Steel India besloot dat de Nederlandse topman Henrar moest vertrekken, nadat hij wilde stoppen met het financieren van het verliesgevende Tata Steel UK. Henrar was volgens medewerkers de laatste die opkwam voor het belang van een vestiging van het bedrijf in IJmuiden.

"Henrar wordt omschreven als een man van de Koninklijke Hoogovens. Hij stond voor de fabriek in IJmuiden, hij heeft Tata Steel UK steeds dividend verstrekt. Miljarden euro's, om te zorgen dat daardoor ook de fabriek in IJmuiden kon blijven draaien. Maar hij wilde daarmee stoppen. Want IJmuiden heeft het geld nu zelf nodig."

info

Het staalbedrijf Tata Steel raakte een paar jaar geleden in opspraak toen inwoners van Wijk aan Zee zich zorgen maakten over hun gezondheid. Er kwamen zwarte grafietdeeltjes uit de fabriek die over Wijk aan Zee dwarrelden. Inwoners eisen maatregelen en staan lijnrecht tegenover de trotse medewerkers van het bedrijf dat vroeger Hoogovens heette.

Hoofdkantoor wil van IJmuiden af

Inmiddels gaan er volgens journalist Vuijk geluiden rond om de fabriek dan maar te nationaliseren. "Want op het moment dat er duizend ontslagen vallen, of de fabriek zou omvallen, dan heeft dat gevolgen voor toeleveringsbedrijven en het midden- en kleinbedrijf in het hele gebied."

Ook merkt Vuijk dat het hoofdkantoor eigenlijk van de vestiging in IJmuiden af wil. "Feitelijk is er sprake van sterfhuisconstructie, ze willen er vanaf en het maakt niet uit hoe."

Verslaggever Harm van Atteveld sprak met oud-Hoogovens medewerkers bij het toeterprotest bij Tata Steel IJmuiden

Medewerkers gebruiken naam 'Tata Steel' niet

Ondertussen lopen de emoties hoog op. Mensen in het gebied kunnen zich geen leven zonder de Hoogovens voorstellen. "Dat Hoogovens gevoel is er onder werknemers nog steeds. Kijk alleen al naar een spandoek van FNV Metaal, bij alle invalswegen van Tata Steel is dat neergezet. Dat is een variant op het oude logo van Hoogovens. De vijf blokken zijn veranderd in vijf vuisten."

Ook aan de oude naam 'Hoogovens' proberen medewerker nog steeds vast te houden. "Werknemers zeggen ook gewoon nog Hoogovens. Het sentiment zit heel diep. De fabriek staat er al 101 jaar", zegt Vuijk. Inmiddels is het maar de vraag of de fabriek ook klaar is voor de volgende 101 jaar.

Aan het begin van het jaar maakte EenVandaag deze reportage over het mogelijke onstlag van 1600 banen dat van de baan ging.