Hij kan dus zomaar president worden: Donald Trump. 

Bij de Democraten, de linkse kiezer en vooral ook bij het campagneteam van Hillary Clinton dringt dat besef nu, minder dan twee maanden voor de verkiezingen, eindelijk toch door. 

Het kan. 

Hij kan winnen.  

Afgelopen week verliep dramatisch voor Hillary.

Het begon met de onhandige uitspraak over de aanhangers van Trump. Volgens Hillary waren het veelal sneue figuren en bestond een groot deel van zijn aanhang uit homohaters, rascisten, sexisten . Deze uitglijder werd gevolgd door haar longontsteking en eigenlijk vooral het verzwijgen daarvan. Een week lang beheerste haar gezondheid het nieuws. Haar tegenstander Donald Trump, normaal gesproken niet vies van een belediging, harde uitspraak of sneer naar deze of gene, hield zich opvallend stil. Hij wenste haar alle sterkte en beterschap en beloofde publicatie van zijn eigen medisch rapport. En dat werd gisteren openbaar. Uitgebreid in de show van tv-arts dr. Oz.

Trump verkeert in uitstekende gezondheid; weliswaar behoorlijk te dik en hij neemt cholesterolverlagende medicijnen, maar toch. Blakend van gezondheid. Daar was hij zelf uiteraard allang van overtuigd. Hij meldde de tv-dokter dat hij, als hij in de spiegel kijkt, niet een 70-jarige man ziet, maar eerder een 35-jarige.

Aan sport deed hij overigens niet. Volgens The Donald kan speechen ook tot een sport worden gerekend. Je moet lang staan, je beweegt achter het katheder en de zalen werken door de warmte als een sauna.

Hillary hervatte vandaag, na een paar dagen rust haar campagne in North-Carolina. In haar speeches zet ze zich stevig af tegen Donald Trump, maar in haar campagneteam is nu ook doorgedrongen dat die tactiek niet meer werkt. De voorsprong die Hillary had is geslonken. De kandidaten gaan nek aan nek en in cruciale staten als Ohio, Florida en North Carolina ligt Trump zelfs voor.

Clinton moet dus haar strategie veranderen. Blijven hameren op het onzin-gehalte van de uitspraken van Trump werkt niet. Zijn aanhangers weten ook wel dat een deel van zijn ideeën nooit bewaarheid wordt, maar blijven hem steunen. Hij is immers de niet-politicus, de buitenstaander en legt in ieder geval de vinger op de zere plek. En negatief nieuws over Trump blijft kennelijk niet aan hem kleven. The Washington Post schreef deze week over mistige praktijken bij de Donald J Trump Foundation, maar dat nieuws sneeuwde onder in de discussie rond de gezondheid van de kandidaten.

Het geblunder in het Clinton-kamp rond de verzwegen longontsteking bekrachtigt het beeld dat kiezers van Hillary hebben: iemand die de waarheid verdoezelt, niet transparant is en kennelijk iets te verbergen heeft. She can’t be trusted.

Werk aan de winkel dus. Clinton en haar campagneteam hebben nog zeven weken om dat beeld te kantelen en de peilingen te keren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.