“Het was slechts de warmte”. Dat was Hillary Clintons reactie op haar voortijdige vertrek bij de 11 september-herdenking.

Daarmee was voor haar de kous af; een korte verklaring over vermoeidheid en de hitte in New York.

Wat Hillary niet wist, was dat er beelden waren waarin ze ondersteund door medewerkers strompelend en struikelend de auto in wordt geholpen. Dat zag er niet uit als een beetje last van de hitte.

En zo ontstond een rel die met het uur groeit en een serieuze bedreiging wordt voor haar campagne.

Nu het filmpje openbaar is, rest het vertellen van de waarheid. Iets wat de kandidaat en haar campagnestaf direct vanaf het eerste moment hadden moeten doen. Clinton blijkt een longontsteking te hebben, dat was haar al op vrijdag door haar arts gemeld. De presidentskandidate probeert nu de schade te herstellen en meldde gisteren dat ze dacht dat de longontsteking niet zo’n vaart liep; de moeite van het melden niet waard. Wel zegde ze haar campagne-optreden in Californië af.

De Republikeinen en ‘Hillary-haters’ ruiken bloed.

Al maanden verspreiden ze geruchten over de gezondheid van Hillary Clinton. Is ze wel ‘fit for the job?’ De geruchtenmachine draait volop en Clinton worden allerlei ziektes toegedicht: van een evenwichtsstoornis, tot kanker en alzheimer; alles komt voorbij.

En nu blijkt hun grote tegenstander echt te kampen met gezondheidsproblemen.

Kan dit de campagne van Hillary ernstig schaden? In feite is de grote schade al toegebracht. Door de waarheid te verzwijgen staat opnieuw de geloofwaardigheid van Clinton ter discussie. En haar ‘likeability’ is al niet bijster hoog. Of het haar schaadt in de peilingen is nog onduidelijk; er is nog niet gepeild na het incident.

Clintons gezondheidsklachten zijn koren op de molen van haar tegenstander Donald Trump. In zijn eerste reactie bleef hij opvallend mild. Hij wenste haar beterschap en sterkte. Al maanden zegt The Donald dat Hillary niet geschikt is voor het presidentschap, maar haar gezondheidsproblemen buitte hij gisteren niet uit. Overigens heeft Trump naar eigen zeggen zelf een uitstekende gezondheid.

Of Hillary door de longontsteking haar campagne moet staken en het stokje moet overdragen aan een nieuwe kandidaat? Het lijkt onwaarschijnlijk. Hillary is door de partij gekozen en prijkt met haar running mate in alle staten al op de stembiljetten. Het is nog nooit voorgekomen dat een kandidaat zo laat in de campagne alsnog het veld moest ruimen.

Echtgenoot Bill Clinton heeft er nog steeds alle vertrouwen in. In een interview met CNN laat hij weten dat het alweer heel goed gaat met Hillary. Ze is na een dagje rust weer behoorlijk opgeknapt en staat alweer te trappelen om op campagne te gaan.

Haar gezondheid zal nog wel een tijd onder een vergrootglas liggen en tijdens het eerste debat op 26 september zullen haar kuchjes geteld worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.