Hillary Clinten is zondag tijdens de herdenking van 9/11 in New York onwel geworden en maakte vandaag bekend dat ze door een longonsteking haar campagne tijdelijk stopzet. De geruchtenstroom over wat er nu precies aan de hand is, is behoorlijk op gang gekomen.

Volgens haar campagneteam raakte ze tijdens de ceremonie ’oververhit’. Ze is vervolgens naar het appartement van haar dochter Chelsea gebracht om te rusten. Toch zijn er ook filmpjes opgedoken waaruit blijkt dat Clinton is flauwgevallen tijdens de herdenking:

Lisa R. Bardack, de dokter van de Democratische presidentskandidaat, heeft in een verklaring gezegd dat Clinton een longontsteking heeft:

Op advies van haar dokter moet Clinton nu rusten. Ze heeft daarom haar campagne-trip in de staat Californië afgezegd.

Maar er wordt al langer gesuggereerd dat de medische verklaringen van Clinton vals zijn. Er is in dat geval veel onduidelijk en onzeker. Want wat als Clinton te ziek is om haar functie als president van de Verenigde Staten goed te kunnen uitvoeren, mocht zij de verkiezingen in november winnen?

Er doen echter niet alleen geruchten over de valsheid van de medische verklaringen van Clinton, ook Donald Trump ontkomt niet aan deze geruchten:

Maar hoe erg is het eigenlijk als een president niet geheel ‘topfit’ is? Neem de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, hij zat in een rolstoel vanwege een verlamming in zijn benen. Of John F. Kennedy, hij kampte met grote gezondheidsproblemen voordat hij werd doodgeschoten. 

Welke opties heeft Hillary Clinton? Wat gebeurt er als ze besluit haar campagne niet door te zetten vanwege gezondheidsproblemen? Of als ze, mocht zij gekozen worden als president, haar termijn niet kan voltooien? We spreken erover met Amerika-deskundige Willem Post, van wiens hand deze week het boek 'Spiegel van Amerika: de nieuwe president temidden van boze burgers' verschijnt

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.