De campagne Stand up for Snowden probeert de Amerikaanse president Obama zo ver te krijgen dat hij gratie verleent aan de klokkenluider Edward Snowden.

In 2013 lekte Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, documenten naar de pers waaruit bleek dat de geheime dienst op grote schaal burgers afluisterde. Na deze onthullingen vluchtte hij naar Rusland, want er hangt hem een forse celstraf boven het hoofd.

Het levensverhaal van Snowden is nu verfilmd. Morgen gaat de film in premiere. Bekijk hieronder de trailer van de film:

De film is voor een tal van internationale organisaties en beroemdheden aanleiding om het publiek te vragen een petitie te ondertekenen waarin Obama onder druk gezet wordt. En Snowden heeft zelf de campagne kracht bij gezet met deze oproep, waarin hij uitlegt dat zijn daden goed zijn geweest voor Amerika:

De klok tikt wel voor deze campagne. Komende november zijn de presidentsverkiezingen en dan wordt duidelijk wie de nieuwe president wordt. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump hebben namelijk aangegeven Snowden hard te willen aanpakken. Het is voor de campagne van groot belang dat de nu zittende president Obama hem gratie verleent.

In EenVandaag een gesprek met Amerika-correspondent Michiel Vos. We vragen hem of deze campagne wel zin heeft. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.