Over één ding zijn ze het eens: fraai was het niet gisteren. Over hoe het nu verder moet met Rutte zijn ze wel verdeeld. Maar zelfs de jongerenafdeling van zijn eigen partij is kritisch: "Het is aan hem om het vertrouwen van Nederland terug te winnen."

Het was een moeilijke avond voor VVD'er Mark Rutte, D66'er Sigrid Kaag nam de regie en CDA'er Wopke Hoekstra was verontwaardigd over de gang van zaken. Hoe keken de jongerenorganisaties van deze drie partijen naar de uitkomst van het debat van gisteren?

CDJA: Deuk in vertrouwen

"Ik heb echt wel met ontsteltenis gekeken naar wat er gebeurde", zegt Niels Honkoop, vice-voorzitter van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA. "Het was een ontluisterend tafereel wat er afgelopen week plaatsvond. Mark Rutte en zijn verkenners die zeggen dat er niet over Pieter Omtzigt wordt gesproken, maar dat vervolgens uitlekt dat zijn naam wel degelijk op dat papier blijkt te staan."

"Het is een deuk in het vertrouwen in de premier", benadrukt hij. "Pieter Omtzigt is binnen de vereniging zeer gewaardeerd en wordt op handen gedragen. Dat hij zou worden weggepromoveerd gaat er bij ons slecht in. Maar het zou tegelijkertijd natuurlijk wel een beetje flauw zijn als de minister-president struikelt over zoiets als dit. Ik had het logischer gevonden als de premier gestruikeld was over de toeslagenaffaire."

Niels Honkoop
Bron: EenVandaag
Niels Honkoop (CDJA): "Deuk in het vertrouwen in de premier"

Lees ook

Jonge Democraten: Rutte niet opnieuw premier

"Als we serieus zijn over leiderschap, dan mag Mark Rutte wat mij betreft niet opnieuw premier worden", zegt Léonie Janssen, voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerentak van D66. "Wij vinden dat het primaat nu bij D66 ligt."

Over wie er dan wat haar betreft premier kan worden, is ze duidelijk. "Als je het aan mij vraagt, wordt dat Sigrid Kaag. Het belangrijkste is dat de verkiezingsuitslag gerespecteerd wordt. De VVD moet wel kunnen meeregeren, maar zonder Rutte. De belangrijkste opdracht voor de verkenners is dat het vertrouwen hersteld moet worden."

Léonie Janssen (Jonge Democraten)
Bron: EenVandaag
Léonie Janssen (Jonge Democraten): "Rutte niet opnieuw premier"

Lees ook

JOVD: 'Vertrouwen herstellen

Op de vraag of Mark Rutte dit weekend zich moet bezinnen op zijn positie, antwoord JOVD-voorzitter Hilde Wendel met een resoluut 'absoluut!'. "En hij moet in gesprek met de VVD daarover, over hoe iedereen het daar ziet. Naar aanleiding daarvan moeten ze in gesprek gaan met onder andere D66 om te kijken of ze het vertrouwen weer kunnen herstellen."

Zelf heeft ze nog volledig vertrouwen in Mark Rutte, maar ziet ze wel dat er werk aan de winkel is. "Zeker. Maar het is wel aan hem om dat vertrouwen van heel Nederland wel echt terug te winnen. Dat is absoluut nodig."

HIlde Wendel
Bron: EenVandaag
HIlde Wendel (JOVD): "Op zoek naar een nieuwe sterke leider voor de toekomst"

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.