"We verliezen elke verkiezing zetels aan het kerkhof, totdat er niks overblijft." CDA'ers trekken harde conclusies na de afgelopen verkiezingscampagne. Ze willen een andere koers: meer gericht op jongeren en steden en minder op boeren en de regio.

Midvoor, de vernieuwingsbeweging binnen het CDA, en jongerenvereniging CDJA zijn het roerend met elkaar eens: het CDA richtte zich in de campagne voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op de verkeerde thema's en daardoor zijn potentiële kiezers niet bereikt.

Geen VVD-light

"De rechts-conservatieve koers van de afgelopen jaren heeft ons voornamelijk nederlagen opgeleverd. Het heeft geen zin om VVD-light te zijn. Dan gaan mensen voor het origineel." Het zijn de woorden van Bart van Horck, voorzitter van Midvoor, een groep prominente CDA'ers, die van de partij weer een 'moderne centrum-rechtse partij' wil maken.

Bart van Horck (CDA Midvoor) en Hielke Onnink (CDJA): koers CDA moet anders

Van Horck hekelt het feit dat de verkiezingscampagne zo gericht was op 'de regio': "Dat heeft de partij niets gebracht: buiten Pieter Omtzigt kwam er geen enkele kandidaat met voorkeurstemmen in de Kamer. Hartstikke leuk, dat we de meerderheid hebben in de gemeenteraad van Tubbergen, maar met het aantal stemmen dat we in Amsterdam verloren, hadden we in Tubbergen meerdere gemeenteraden kunnen vullen."

We moeten niet blindelings aanlopen achter alles wat de boeren willen

Met 2-0 achter

Voorzitter Hielke Onnink van jongerenbeweging CDJA merkte tijdens de campagne dat de partij had ingezet op de verkeerde thema's: "Jongeren vinden klimaat het belangrijkste thema. Als dan uit de doorberekening van het CDA-programma blijkt dat je de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs niet haalt, sta je al met 2-0 achter."

Het CDA heeft de oudste kiezers van alle partijen. Onnink vreest daarom een sterfhuis: "We moeten vol inzetten op jongeren en mensen in de steden. Anders verlies je elke verkiezing één of twee zetels aan het kerkhof, totdat er niks meer overblijft."

Lees ook

Traditionele achterban

CDA'er Van Horck vindt dat zijn partij te veel heeft geluisterd naar de boerenlobby: "Ik vind het pijnlijk om te zien dat wij innovatie in de landbouw tegenhouden. Een goed klimaatbeleid is cruciaal. We moeten niet meer blindelings alles omarmen wat de boeren willen. Annie Schreijer (boerin en CDA-europarlementariër, red.) kan niet altijd haar zin krijgen."

Onnink: "Het CDA zit teveel in het defensief, omdat het bang is om de traditionele achterban, waaronder de boeren, kwijt te raken. Maar de regio krimpt, dus moet je nieuwe kiezers aanspreken."

Bekijk hier het TY-item over de koers van het CDA

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.