Het ene onderzoek naar Trump is nog niet afgerond of het volgende wordt alweer gestart. Woensdag kondigde het Huis van Afgevaardigden aan een onderzoek naar mogelijke corruptie van de president te starten.

Het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden overlapt gedeeltelijk met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, dat focust op de Russische invloed op de Amerikaanse campagne in 2016. Het Huis van Afgevaardigden wil zich daarnaast ook richten op de zakelijke banden van president Trump en zijn familie met buitenlandse mogendheden en hoe het Amerikaanse regeringsbeleid hen mogelijk helpt. Kortom: of Donald Trump mogelijk corrupt is.

Al maanden in de lucht

Het nieuw aangekondigde onderzoek is een direct resultaat van de democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. "Dit hangt al maanden in de lucht", zegt Amerika-specialist Laila Frank.

"In augustus deed er al een Excel-lijst de ronde met alle onderzoeken die de Democraten zouden starten als ze de macht zouden krijgen. Dit onderzoek stond wel op nummer een."

Al het derde onderzoek

Het is al het derde serieuze onderzoek dat naar Trump en zijn directe omgeving loopt. Naast het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller en dit onderzoek van het Huis van Afgevaardigden, onderzoekt het Openbaar Ministerie in New York verdachte zaken rondom de inauguratie van President Trump. Het organiserende committee verzamelde 106 miljoen dollar voor het evenement, ongeveer twee keer zoveel als voor de inauguratie van Barack Obama in 2009.

Er kwamen alleen veel minder mensen op het evenement af en er werd veel minder georganiseerd. Wat is er dan wel met het geld gebeurd? Het OM in New York onderzoekt nu of er sprake kan zijn van fraude, onrechtmatige buitenlandse donaties of witwassen.

'I love the Saudis'

"Het zal Trump niet lekker zitten, al die onderzoeken", zegt Frank. Waarschijnlijk zal het hier ook niet bij blijven. Het volgende punt op de lijst voor de Democraten zijn de belastingaangiftes van Trump. Frank zegt: "Hij wil geen inzage geven in zijn belastingaangifte, dus er zijn altijd speculaties geweest over waar zijn geld vandaan komt."

Volgens Frank is de president medeverantwoordelijk voor die speculaties, door zijn uitlatingen tijdens de campagne. Zo riep hij wel eens: "I love the Saudis. Ze kopen van alles bij mij, voor enorm veel miljoenen. What's not to love?" Reden genoeg dus voor het Huis van Afgevaardigden om te onderzoeken hoe die liefdesrelatie precies in elkaar zit.

Amerika-deskundige Laila Frank vertelt over het meest recente onderzoek naar president Trump door het Huis van Afgevaardigden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.