De politieke ontwikkelingen in Washington volgen elkaar in hoog tempo op. Terwijl de discussie over de Mexicaanse grensmuur in het vernieuwde Congres hoog oploopt, zitten 800.000 ambtenaren thuis door een 'shutdown'.

De hele federale overheid van de VS dicht: hoe kan dat? Amerika-deskundige Willem Post geeft antwoord op zes vragen.

Een shutdown in Amerika. Wat is er aan de hand?

"Deze shutdown gaat om geld. Trump heeft gezegd dat hij op z'n minst 5,6 miljard dollar voor de bouw van de muur bij de grens met Mexico nodig heeft. Het tegenbod van de Democraten is 1,3 miljard maar dan voor een 'versterkte grens'. Ze noemen de muur dus niet. Zo is er een patstelling ontstaan en is de begroting is op slot, en daarmee ook een aantal overheidsinstellingen."

Wat merken de Amerikanen ervan?

"De mensen buiten Washington merken er nog niet zoveel van. Het enige is dat de nationale parken ook dicht zijn, of je moet er onbewaakt tussen de beren gaan rondlopen. Maar: als we de derde week ingaan, dan gaan de federale rechtbanken dicht, en kunnen er geen overheidsleningen meer worden afgesloten. Dan gaat het wel ten koste van de Amerikaanse economie."

Is het al vaker gebeurd?

"Jazeker, bijvoorbeeld ook onder president Obama. Het record staat op naam van president Clinton. In zijn regeerperiode was er een shutdown die 21 dagen duurde. Maar: uiteindelijk is er altijd een compromis gekomen."

Wat hebben de verkiezingen van afgelopen november ermee te maken?

"Vandaag is het nieuwe Huis van Afgevaardigden (de Amerikaanse Tweede Kamer) van start gegaan, die in november zijn verkozen. Het Huis is diverser en progressiever dan ooit. Dat zorgt voor verdere polarisatie, dus de verhoudingen staan op scherp. Maar ook de presidentsverkiezingen van 2020 beginnen eraan te komen. Trump wil worden herverkozen. Door de zaak op scherp te zetten, probeert hij populair te blijven bij zijn achterban."

Lees ook

Waar zit nog onderhandelruimte om tot een oplossing te komen voor de shutdown?

"Een belangrijk issue is het verhaal van de zogenoemde 'dreamers'. Dat zijn de immigrantenkinderen die met hun ouders zijn meegekomen. Daarvan vinden de Democraten: die moeten nu eindelijk een verblijfsvergunning krijgen."

Maar wil Trump dat ook?

"Hij zal wel moeten. Trump zei voor de kerst: ik ben trots op de shutdowns als het gaat om de muur. Maar uiteindelijk, zo zagen we ook in het verleden, rekent het volk de president af op dit soort dingen. Dus er moet een compromis komen. Dat moet dus wel iets zijn waar Trump ook iets mee kan. De Democraten zouden bijvoorbeeld twee of drie miljard kunnen bieden, en het dan 'versterkte bewaking' kunnen noemen, terwijl Trump het een muur noemt. Het moet een win-win scenario zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.