Speciaal aanklager Robert Mueller heeft formeel het onderzoek naar president Trump afgesloten.

Hij sprak vandaag voor het eerst - en als het aan hem ligt ook voor het laatst - over zijn onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Tijdens een onverwachts ingelaste persconferentie hield de zichtbaar gespannen Mueller zich op de vlakte over de vraag of de president nou wel of niet een strafbaar feit heeft gepleegd.

"Ik zeg niet dat de president géén strafbaar feit heeft gepleegd."

Het meest opvallende onderdeel van de persconferentie is het deel waarin Mueller ingaat op belemmering van de rechtsgang. "Als we er vertrouwen in zouden hebben dat de president géén strafbaar feit heeft gepleegd zouden we dat zeggen. Maar daar doen we geen uitspraak over." Daarmee lijkt hij nadrukkelijk de deur open te laten voor een vervolgonderzoek.

Volgens Amerika-correspondent Michiel Vos betekent dit nu echt het einde van het Mueller-onderzoek."Als Mueller en zijn team zeker waren geweest dat de president niet iets had gedaan tegen de wet of tegen de regels dan had hij dat gezegd. Omdat hij dat niet heeft gezegd in het rapport is het nu aan het Congres om verder te gaan. Hij zegt hier eigenlijk: voor mij houdt het hier op. Wij hebben de president niet kunnen vrijspreken. "

De kans op zo'n vervolgonderzoek is klein. Die beslissing moet worden genomen door leden van het Huis van Afgevaardigden. Hoewel de meerderheid Democratisch is lijken zij zich er niet aan te willen branden. Veel Amerikanen vinden dat het onderzoek naar de president lang genoeg heeft geduurd. Democraten zijn dan ook bang dat een nieuw onderzoek ze stemmen kost tijdens de presidentsverkiezingen in 2020.

"Er is duidelijk verzet bij enkele Democraten die zeggen: we moeten iets doen, het is in het landsbelang. Maar er is ook een politieke overweging om te zeggen: niks doen. Een mogelijke afzettingsprocedure gaat lang duren, komt op verzet te staan en omdat het Senaat in handen is van de Republikeinen zal het uiteindelijk daar toch stranden," vertelt Michiel Vos.

"Dit onderzoek is mijn testament."

Met de verklaring van Mueller komt een eind aan twee jaar onderzoek. Het is volgens de speciaal aanklager duidelijk dat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft proberen te beïnvloeden. Of president Trump een strafbaar feit heeft gepleegd is niet bewezen. Mueller gaat er vanuit dat het congres hem nog onder ede zal willen horen maar geeft al aan ook dan niet met nieuwe informatie te komen.

"Dit onderzoek is mijn testament. Alles wat we weten staat er in." Mueller is blij dat hij weer terug kan naar zijn privéleven en heeft niet de behoefte om er in een later stadium nog publiekelijk over te spreken. President Trump reageert op Twitter opgelucht op de verklaring. Hij schrijft: "Er is onvoldoende bewijs en dan ben je in dit land onschuldig. Zaak gesloten. Bedankt." Trump heeft altijd gezegd dat het onderzoek een heksenjacht is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.