Opnieuw is er controverse ontstaan over de connecties tussen het team van de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische regering. The Washington Post onthulde woensdag dat Jeff Sessions, minister van Justitie in Trumps kabinet, tot twee keer toe heeft afgesproken met de Russische ambassadeur, Sergej Kisljak. Ook in Nederland zouden afspraken zijn geweest tussen getrouwen van Trump en de Russen.

Minister Sessions sprak met Kisljak nog tijdens de verkiezingscampagne. Hij was toen in functie als senator en lid van de Senaatscommissie voor militaire zaken. Sessions verzweeg deze contacten vervolgens toen hij na zijn nominatie als minister door de Senaat gehoord werd.

Een van de gesprekken vond plaats in september, toen de Russische cyberaanvallen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden op hun hoogtepunt waren (de Russen ontkennen overigens dat ze iets met deze aanvallen te maken hebben). 

Onderzoek naar de connecties

Tegenover The Washington Post ontkent een woordvoerder van Sessions de ontmoetingen met de Russische ambassadeur niet. Ze zegt dat ze plaatsvonden in het kader van Sessions functie als lid van de Senaatscomissie voor militaire zaken. Hij zou vorig jaar wel 25 gesprekken met verschillende ambassadeurs hebben gehad. 

Woensdag werd ook bekend dat een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een onderzoek gaat starten naar de mogelijke contacten tussen leden van de Trump-campagne en Rusland.

Ontmoetingen in Nederland

Eerder al stapte Trumps veiligheidsadviseur, Michael Flynn, op. Nog voor zijn benoeming zou Flynn met Russen contact hebben gehad over de sancties tegen het land. Nancy Pelosi, partijleider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden, vindt dat Sessions na de nieuwe onthullingen ook zijn functie moet neerleggen.

The New York Times meldde woensdag dat onder meer Nederlandse en Britse inlichtingendiensten informatie aan de Obama-administratie hebben toegespeeld over ontmoetingen tussen Poetingetrouwen en naaste medewerkers van Trump. Er zouden gesprekken hebben plaatsgevonden in verschillende Europese landen, waaronder ook Nederland.

We spreken donderdagavond in de uitzending met met Michiel Vos vanuit New York over de controverse rondom Jeff Sessions. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.