Donald Trump is sinds vier weken president van de Verenigde Staten, maar het lijkt erop dat hij dat zelf nog niet volledig schijnt te beseffen.

Dit weekend was hij in Florida voor een campagne-rally waarin hij weer los ging op de pers en de welbekende beloften de zaal in slingerde over de vele banen die hij gaat creëren, de lobbyisten de wacht aanzegt en IS totaal gaat vernietigen.

Vier weken na zijn officiële inauguratie houdt Trump een campagnespeech.

Waarom?

Je zou zeggen, als je zijn woorden mag geloven, dat er genoeg te doen is om America weer Great Again te maken. Je zou zeggen dat een nieuwe president direct aan de slag gaat met wetsvoorstellen om zijn campagneplannen om te zetten in wetten.

Je zou zeggen dat een nieuwe president zich laat informeren en adviseren om zo snel mogelijk de duizenden banen mogelijk te maken en te bezien wat de beste strategie is om IS te verslaan. Je zou zeggen dat een nieuwe president snel internationaal coalities probeert te sluiten om zijn plannen te bewerkstelligen.

Dat zou je zeggen….

Maar Trump niet.

Die staat nog steeds in de campagnestand. Natuurlijk, de eerste weken tekende hij het ene na het andere decreet, zoals over de ontmanteling van Obamacare en het bouwen van de muur bij de grens met Mexico, maar na een aantal rechters zijn gewraakte inreisverbod een tijdelijke halt hebben toegeroepen lijkt het stil te staan in het Witte Huis.

In plaats van beleidsvoorstellen horen we Trump vooral tekeer gaan tegen de media; vooral op Twitter, zijn favoriete communicatiemiddel, maar ook tijdens speeches. De meest beruchte tot nu toe is de persconferentie van afgelopen donderdag waar naast de media ook Hillary en Obama de schuld kregen voor de huidige chaos.

Direct na zijn aantreden ging Trump al het land in met een ‘thank you-tour’ om zijn kiezers te bedanken voor hun stem. En nu dus wederom een campagne-bijeenkomst in Florida. De president lijkt gefixeerd op de pers en niet zozeer op taaie politiek die bol staat van details en belangen.

In de Republikeinse partij begint het gemor iets luider te klinken.

Menig Republikeins politicus denkt ongetwijfeld: man, ga aan het werk! Maar dat hardop zeggen is nog wat te vroeg; over anderhalf jaar zijn er immers tussentijdse verkiezingen.

Na 100 dagen zijn de wittebroodsweken van de nieuwe president voorbij; een moment om te kijken hoeveel beleid de president dan al in werking heeft gezet. Ik vrees dat het bij Trump blijft bij de decreten van de eerste week en veel campagnetaal. Eén advies: ga aan het werk en regeer!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.