President Donald Trump geeft vandaag zijn eerste officiële speech voor het Amerikaanse congres. Een belangrijk moment dat volgt op een roerige eerste maand van zijn presidentschap. Een start die in alle opzichten op zijn minst opmerkelijk is te noemen.

De juridische strijd over het inreisverbod heeft de Amerikaanse president op voet van oorlog gezet met de rechterlijke macht. Hetzelfde geldt voor zijn alsmaar voortdurende strijd met de media. Trump maakte een aantal Amerikaanse media zelfs uit voor 'de vijanden van het Amerikaanse volk.'

Door een reeks van onthullingen van juist diezelfde pers werd Trump gedwongen om zijn hoogste adviseur op het gebied van veiligheid, Michael Flynn, te ontslaan. Flynn verzweeg over contacten die hij heeft gehad met leden van de Russische regering. 

En dan was er ook nog de rel rondom zijn verblijf in zijn eigen resort in Mar-a-Lago, omgedoopt tot het tweede Witte Huis. Op het internet doken foto’s en video’s waarop te zien is hoe Trump met zijn adviseurs naast zich in allerijl overleg met zijn staf op het moment dat het nieuws over een Noord-Koreaanse raketlancering binnenkomt. Naast hem aan tafel zit de Japanse premier Abe. Het overleg vindt plaats in een niet-afgeschermde omgeving en allemaal onder het toeziend ogen van de gasten van Trumps luxe resort in Florida. 

Ondanks alles lijkt Trump zich weinig aan te trekken van alle kritiek. Welke plannen gaat Trump vandaag aankondigen in het congres? Heeft hij de meerderheid van de Republikeinen in het congres nog wel achter zich staan?