Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vindt het Nederlandse jaar in de VN-Veiligheidsraad geslaagd. Ons land schoof een jaar lang aan bij de internationale organisatie die waakt over veiligheid en vrede.

Minister Blok noemt het jaar geslaagd, omdat Nederland in een hele moeilijke situatie belangrijke zaken heeft kunnen bereiken. Tegelijkertijd is het volgens Blok heel zorgelijk om te zien hoe moeilijk de VN-Veiligheidsraad op de achtergrond kan functioneren. "Het is duidelijk zichtbaar dat de internationale samenwerking wel heel erg onder druk staat", aldus minister van Buitenlandse Zaken.

Concrete successen

Nederland heeft volgens minister Blok ook concrete zaken voor elkaar gekregen. Als voorbeeld noemt hij een geautomatiseerd systeem, ontwikkeld door Nederland, waarin namen van terroristen worden opgenomen zodat zij bij de grens aangehouden kunnen worden.

"Via de Verenigde Naties hebben we dit beschikbaar gesteld aan andere landen, zodat landen die zelf niet de mogelijkheid hebben om dat te ontwikkelen dat zelf kunnen inzetten. Op deze manier helpen we in de wereldwijde strijd tegen terrorisme", aldus Blok.

Lees ook

MH17

Ook voor de zaak rondom MH17 was het volgens de minister van Buitenlandse Zaken goed om een jaar mee te draaien in de VN-Veiligheidsraad. "Het is van groot belang dat we de druk op Rusland internationaal blijven uitoefenen."

Volgens Blok kan ons land alleen effectief zijn als andere landen ons helpen. "Dan kunnen we aan Rusland duidelijk maken dat ze mee moeten werken aan het opsporen en vervolgen van de daders. Door in de Veiligheidsraad dat punt te maken, nemen we ook andere landen mee, gebruiken we dit zichtbare platform en zorgen we dat die druk daar blijft."

Aanpak van mensensmokkel

Als positief punt noemt minister Blok ook de steun die hij heeft gekregen om sancties op te leggen aan mensenhandelaren in Libië. "Dit gaat dan om mensen die grof geld verdienen aan het onder druk zetten van mensen die gesmokkeld worden. Zes mensen die daarbij betrokken zijn kunnen niet meer reizen of bij hun banktegoeden."

Minster Blok vindt dit belangrijk omdat Nederland zo ook laat merken dat mensensmokkel niet onbestraft blijft en daarnaast is Nederland natuurlijk ook vaak een van de bestemmingslanden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.