Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, zorgt voor ophef met zijn uitspraken over multiculturele samenlevingen. Hij noemde Suriname een “mislukte staat door etnische verdeling” en hij zei geen voorbeelden te kennen van mensen met verschillende achtergronden die vreedzaam samenleven. “Het aanzien van Nederland en alle burgers van het koninkrijk is hiermee op internationaal niveau geschaad”, zegt oud-PvdA-politicus John Leerdam.

De minister van Buitenlandse Zaken deed de uitspraken op een besloten bijeenkomst, waar een van de bezoekers opnames maakte. Deze bron stuurde de beelden vervolgens naar het televisieprogramma Zembla. Het nieuws is inmiddels opgepikt door internationale media zoals Reuters, Al Jazeera en The Washington Post.

Leerdam, zelf geboren op Curaçao en half Surinaams, hekelt de uitspraken van Blok. “De Caribische Nederlanders hebben de afgelopen tijd stinkend hun best gedaan om te zorgen dat wij juist op een inclusieve manier een plek binnen deze gemeenschap in te nemen. Zowel hier als in het Caribisch deel van het koninkrijk”.

Volgens Leerdam zijn de Caribische Nederlanders razend en er heerst vooral onbegrip. “Als je kijkt hoe wij als samenleving juist hebben gepleit voor integratie en handreikingen en dan krijg je zoiets, dan denk je toch: hoe is dit in godsnaam mogelijk?”

‘Lomp’ en ‘ongelooflijk onprofessioneel’

De reacties op de uitspraken zijn kritisch. Zowel de oppositiepartijen als de coalitiepartijen eisen uitleg. VVD-Kamerlid Ten Broeke noemt de uitspraken “lomp” en PvdA-kamerlid Ploumen noemt de opmerkingen van de minister “ongelooflijk professioneel”.

Leerdam vindt dat het hele kabinet nu uitleg moet geven. “Minister Blok is een koninkrijks-minister. Als hij dit soort dingen roept, moeten we toch de bal bij het héle kabinet leggen?”

‘Ik ben te ver gegaan in het prikkelen van de discussie’

Blok zegt dat hij zijn woorden bij de bijeenkomst niet goed heeft gekozen en dat hij dat betreurt. Hij wilde naar eigen zeggen een discussie prikkelen, maar vindt dat hij daarin te ver is gegaan. “Het debat ging over spanningen die iedereen in de zaal waarnam, over migratie, immigratie en over de vraag hoe je daar als Nederland en de wereldgemeenschap mee om moet gaan”.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.