Een meerderheid van de kiezers (60%) vindt dat VVD-minister Blok, van Buitenlandse Zaken, niet had mogen zeggen dat Suriname een ‘mislukte staat’ is. Ook vindt de grootste groep (55%) het niet kunnen dat hij zei dat hij geen land kende waar meerdere culturen vreedzaam met elkaar samenleven. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel. 

Minister Blok kwam vorige week in opspraak omdat hij Suriname een ‘failed state’, een mislukte staat, noemde. Hij suggereerde daarbij dat dat te maken heeft met de verschillende groepen die er wonen. Ook zei minister Blok dat hij geen multicultureel land kent waar mensen van verschillende culturen vreedzaam samenleven. Het is volgens hem genetisch bepaald dat we niet goed in staat zijn binding aan te gaan met onbekende mensen.

Rapportcijfer Blok daalt fors

Blok's rapportcijfer, blijkt uit een peiling van onderzoekspartner Ipsos, daalt fors vergeleken met vorige maand, van een 6 naar een 4,5. "Als privé-mening al onterecht, maar voor een minister Buitenlandse Zaken ontoelaatbaar”, aldus een verontwaardigd panellid. En een ander: “De minister van Buitenlandse Zaken is volksvertegenwoordiger, maar ik kan me totaal niet vinden in wat hij heeft gezegd.”  Saillant is dat ook de grootste groep VVD-kiezers moeite hebben met zijn uitspraken (54% resp. 48%).

Ondanks de afkeer van veel panelleden voor de uitspraken van Blok, is lang niet iedereen het met hem oneens. 45 procent van de ondervraagden denkt dat mensen uit verschillende culturen niet vreedzaam met elkaar kunnen samenleven. Evenveel mensen (46%) denken dat dat wel kan. 

VVD verliest geen zetels

In de nieuwste Peiling blijken de uitspraken van Blok de partij niet te schaden. Met 33 zetels staat de VVD nog altijd op het niveau van de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Op afstand volgt de PVV met 18 zetels, het CDA (16), GroenLinks (15) en D66 (14). Opvallend is de groei van de Partij van de Dieren. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen is de steun voor die partij gestegen van 5 naar 8 zetels. De Peiling is de politieke analyse van EenVandaag, uitgevoerd door Ipsos. 

over dit onderzoek
clock 31-07-2018 10:23

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.440 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 27 tot en met 30 juli 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden van 27 tot en met 30 juli, deden 27.413 mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.