Nederland heeft flink gelobbyd voor een zetel voor een zetel in de VN-veiligheidsraad, het belangrijkste overlegorgaan van de Verenigde Naties. Volgend jaar kan Nederland die zetel eindelijk betreden.

VVD’er Halbe Zijlstra is nu ongeveer twee maanden minister van Buitenlandse Zaken en is het dus een spannende tijd. "Als je dit als minister mag meemaken is heel bijzonder. Je hebt echt impact op wat er in de wereld gebeurt. Als klein land kun je toch je steentje bijdragen."

Invloed

Nederland is geen permanent lid van de veiligheidsraad en kan daardoor geen grote beslissingen tegenhouden met een veto. “Maar je hebt toch een stem. En dat betekent dat we toch accenten kunnen leggen in het geopolitieke spel. We zijn een internationaal land en dan is het belangrijk dat we onze stem kunnen laten horen.   

De minister heeft zich daar goed op voorbereid. "Ik heb met alle landen kennis gemaakt. Ook met Amerika, Rusland en Japan. Zo leren de landen Nederland en kennen en zorgt het ervoor dat we invloed kunnen uitoefenen." 

Rol van Nederland in de Veiligheidsraad

Afgelopen vrijdag ontmoette Zijlstra secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Zij spraken onder andere over de rol van Nederland.  "Ik vind het belangrijk dat Nederland geloofwaardige en constructieve voorstellen doet in de Veiligheidsraad. Alleen dan ben je effectief, en boek je resultaten in plaats van veto’s", aldus Zijlstra. Verder wil Nederland werken aan het "voorkomen van conflicten door zo vroeg mogelijk de dieperliggende oorzaken van instabiliteit aan te pakken."

Wat doet de VN-Veiligheidsraad?

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is verantwoordelijk voor het handhaven van vrede en veiligheid in de wereld. In de raad zitten vijftien leden, waaonder vijf permanente leden: China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. 

De overige leden worden telkens voor een periode van twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Een zetel in de Veiligheidsraad betekent als land dat je mee mag stemmen over belangrijke kwesties. Om een besluit aan te nemen moeten negen van de vijftien landen voor stemmen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.