Al bijna 5 jaar wachten ze op het antwoord op die ene vraag: wie was er verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 met hun geliefden aan boord? Voor de nabestaanden is vandaag een even belangrijk als moeilijk moment.

Vandaag komt het Joint Investigation Team (JIT) met nieuwe informatie over de berechting van een aantal verdachten in het onderzoek.

Verdachten in het vizier

Het zou voor het eerst zijn dat het JIT namen van verdachten noemt. Het JIT is een samenwerkingsverband tussen Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne en doet juridisch onderzoek naar het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines op 17 juli 2014. Eerder bleek uit onderzoek van het JIT al dat het toestel is neergehaald met een Russische buk-raket. De raketinstallatie was afkomstig van een Russische basis bij Koersk.

Lees ook

Robbert van Heijningen verloor zijn broer Erik, schoonzus Tina en neefje Zeger bij de ramp. De dag van vandaag weegt hem zwaar. "Je voelt de spanning. Natuurlijk wil je gewoon weten hoe het nou echt is gegaan. Dat er een stukje erkenning komt, doordat we weten wie de dader is", vertelt van Heijningen.

Robbert van Heijningen: 'We hopen dat er vandaag duidelijkheid komt'

'Veel verwachtingen'

Van Heijningen kijkt met gemengde gevoelens uit naar wat vandaag bekend wordt gemaakt. "We zijn erg gespannen. We hopen op goed nieuws en dat we verder kunnen." Toch wil hij nog nergens van uitgaan. "Er zijn al vaak teleurstellingen geweest over wat er zou worden gebracht. Maar er zijn veel verwachtingen."

Hij vindt het belangrijk dat nabestaanden vandaag inzicht krijgen in het vervolg van het proces. "Iedere keer horen we van het ministerie dat er onvoldoende bewijs is. We hopen dat er vandaag duidelijkheid komt: over het motief, de daders en het strafproces."

Bellingcat

Ook het onderzoekscollectief Bellingcat komt vandaag met een een nieuw rapport. Daarin staan volgens de burgeronderzoekers nieuwe namen van betrokkenen bij de aanslag. Bellingcat heeft deze informatie al met het JIT gedeeld.

Bellingcat is een netwerk van journalisten, activisten en burgers dat werd opgericht door Eliot Higgins. Ze maken gebruik van openbare digitale bronnen en van officiële stukken die per ongeluk online komen om zo nieuwe informatie naar buiten te brengen over tal van internationale conflicten, waaronder MH17.

info

Op 17 juli 2014 stort vlucht MH17 neer in het oosten van Oekraïne. Het toestel van Malaysia Airlines was onderweg van Amsterdam met als eindbestemming Kuala Lumpur. 298 mensen komen om het leven, onder hen 196 Nederlanders.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.