Neemt de drukte op Schiphol af als er meer korte vluchten naar bijvoorbeeld Brussel of Londen worden geschrapt? Luchtvaartexpert Joris Melkert ziet het als een mogelijkheid, maar voorziet wel problemen op het spoor.

Het schrappen van korte vluchten kan helpen de drukte op Schiphol te verminderen, denkt luchtvaartexpert Joris Melkert. Maar het is zeker niet de hele oplossing. "We gaan niet minder reizen, dat hebben we tijdens de meivakantie gezien."

Overlast verplaatsen

Melkert vreest dat er niet voldoende alternatieven zijn als Schiphol geen kortere vluchten meer aanbiedt. "De regionale luchthavens in Eindhoven en Rotterdam kunnen, als zij nog wel naar zo'n dichtbije bestemming vliegen, een deel van de reizigers opvangen, maar lang niet iedereen."

Een gevolg kan dus zijn dat mensen die met het vliegtuig naar bijvoorbeeld Londen willen uitwijken naar een luchthaven in Duitsland of België. "Dan verplaats je de overlast alleen maar."

Bekijk ook

Trein in plaats van het vliegtuig

Volgens GroenLinks is de oplossing dat mensen die naar een bestemming binnen de 750 kilometer reizen de trein pakken, in plaats van het vliegtuig.

"Op dit moment zijn er goede treinverbindingen naar verschillende Europese bestemmingen, wat ons betreft gaat de frequentie van het aantal ritten omhoog", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger.

info

Binnen 4 uur bereikbaar

Uit onderzoek uit 2019 van Royal HaskoningDHV in opdracht van Greenpeace komt naar voren dat ruim één op de drie vluchten vanaf Schiphol korter is dan 750 kilometer. Berlijn valt net binnen die cirkel.

Een deel van de populairste vliegbestemmingen vanaf Schiphol binnen Europa is ook per trein bereikbaar binnen afzienbare tijd. Drie van de dertig populairste bestemmingen van Europa - Brussel, Düsseldorf en Parijs - zijn binnen 4 uur met de trein te bereiken. Het gaat daarbij om een kleine 3 procent van het totale aantal reizigers van Schiphol dat zich zou verplaatsen naar de trein.

Te weinig spoor

Maar of massaal uitwijken naar de trein op dit moment al een reeële optie is, betwijfelt luchtvaartexpert Melkert. "De trein zou een goed alternatief kunnen zijn als het mogelijk is om de hogesnelheidslijn te nemen."

"De laatste 10 jaar is er geen meter extra aangelegd en ik verwacht eerlijk gezegd ook niet dat dat binnenkort wél gebeurt. En dan verplaatsen de rijen die nu op Schiphol staan zich naar Amsterdam en Rotterdam Centraal." En dan is er nog de prijs die vliegen vaak aantrekkelijker maakt dan reizen met de trein.

Bekijk ook

Gesprek met de vakbonden

Deze week praat de leiding van de luchthaven op maandag en dinsdag weer met de vakbonden in de hoop dat daarmee personeelsproblemen worden opgelost en er een akkoord wordt bereikt over de arbeidsvoorwaarden. Als er 1 juni geen akkoord is, zijn er nieuwe acties te verwachten, zo kondigde FNV eerder aan bij EenVandaag.

Schiphol-topman Dick Benschop wordt dinsdag in de Tweede Kamer verwacht om met Kamerleden in gesprek te gaan over de situatie op de luchthaven.

Bekijk de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.