De verwarring rond het stopzetten van het AstaZeneca-vaccin is groot. Gisteren werd de campagne voor mensen onder de 60 stilgezet, vandaag maakte de GGD bekend helemaal te stoppen. Edmée (28) was gisteren een van de laatsten die het vaccin nog kreeg.

Het besluit de campagne alweer stop te zetten kwam gisteren nadat bij vijf gevaccineerde vrouwen tussen de 25 en 60 jaar mensen trombose was vastgesteld. Een van hen overleed zelfs. Toch is Edmée blij dat ze op de valreep nog gevaccineerd is, en maakt zich over de mogelijke risico's niet zoveel zorgen.

'Blij dat ik beschermd ben'

"Ik vind het heel fijn dat ik de prik binnen heb. Het geeft mij wel een fijn gevoel", vertelt Edmée de Waal. "Ik heb 'm gistermiddag gekregen, om half drie", vertelt ze. "Een uur later hoorde ik dat hij gestopt werd."

Hoe het nu verder gaat, weet ze ook niet. "Ik ben wel heel benieuwd wat ik nog ga krijgen. Of ik überhaupt 'm nog de tweede keer krijg, wat ze gaan doen. Misschien gaat ie dadelijk gewoon weer door en is er verder niks aan de hand."

Lees ook

Drie redenen voor vaccinatie

"Ik werk in de kinderopvang. Daar zijn heel veel ouders die nu corona hebben en dan zit ik wel met hun kind heb ik op schoot. Dan ga je die dagen tellen: hoeveel dagen? Krijg ik nu een snotneus? Dat soort dingen. Dat was wel vervelend en daarom ben ik nu wel blij dat ik iets beschermd ben."

Naast de kinderopvang had Edmée nog twee redenen zich te vaccineren. "De gezondheid van mijn vader is minder. Ik woon bij hem, ik ben zijn mantelzorger en werk in de kinderopvang. Dat is een van de redenen dat ik die prik heel graag wilde. En ook omdat ik obesitas heb.

Geen zorgen

Ook haar vader is inmiddels deels beschermd. "Hij kreeg afgelopen maandag al de eerste prik. Hij heeft het Pfizer-vaccin gehad en moet in mei weer. Het geeft voor ons wel een heel fijn gevoel."

Met de eerste prik voelt ze zich enigszins gerustgesteld en maakt zich niet heel druk om de bijwerkingen "Tot nu toe voel ik me helemaal prima, ik heb geen klachten in ieder geval. Ik hoop dat ik er niet ziek van word en dat het mijn vader een beetje zal beschermen. Maar dat gevoel heb ik zeker."

'Geen bewijs voor een verband'

Intussen is de discussie over het stopzetten in alle hevigheid losgebarsten. Het Europees geneesmiddelen-agentschap liet deze week opnieuw weten dat er geen bewijs is voor een verband tussen het vaccin en bloedproblemen, maar dat het onderzoek hiernaar wel doorgaat.

Vooraanstaand viroloog Marjon Koopmans relativeert op Twitter de kans op trombose flink:

Bekijk hier de Nieuwstrend over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.