In China worden de eerste mensen gevaccineerd tegen corona. Toch lijkt dat vaccin niet naar Nederland te komen. "Er zijn nog vraagtekens bij de veiligheid", zegt viroloog Ab Osterhaus. Voorlopig wachten wij dus nog op een Europees vaccin.

Duizenden Chinezen krijgen momenteel een proefversie van een nieuw coronavaccin toegediend. Als alles loopt zoals gepland is de laatste onderzoeksfase van farmaceut SinoPharm in november afgerond. Ingeënte Chinezen zouden dan bestand moeten zijn tegen het virus dat eind 2019 in hun land ontstond.

Europa strenger dan China

Het vaccin van SinoPharm is slechts één van de bijna tweehonderd vaccins die wereldwijd in ontwikkeling zijn. Maar een land kan niet willekeurig een van die vaccins uitkiezen, vertelt viroloog Ab Osterhaus. "Wij zitten vast aan Europese regelingen en moesten intekenen op de meest hoopvolle vaccinontwikkelingen, waarvan we weten dat ze aan de richtlijnen van de European Medicines Agency (EMA) of Food and Drug Administration (FDA) voldoen."

Met die bedrijven zijn contracten gesloten, die de garantie bieden dat Nederland direct over een vaccin beschikt als het is goedgekeurd. Volgens Osterhaus is er daarom nog geen Chinees vaccin op de Nederlandse markt verschenen. "Onze westerse vaccin-eisen zijn veel transparanter dan de regels in China." Van de wereldwijd bijna tweehonderd vaccins die in ontwikkeling zijn, worden er inmiddels tientallen op mensen getest. Daarvan zitten er tien in de laatste fase voor toelating, staat in een rapport van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Maar voor Nederland valt de helft van die vaccins af, omdat ze in China of Rusland worden geproduceerd. Er blijven dus nog vijf optionele vaccins over die het coronavirus in Nederland eventueel kunnen bestrijden.

Lees ook

Veiligheid

Het grootste obstakel voor een Chinees vaccin in Nederland is dat we geen zicht hebben op de ontwikkeling ervan, zegt Osterhaus. We weten volgens de viroloog bijvoorbeeld niet of de testmethode aan de ethische regels voldoet. "Er is nauwelijks inzicht in hoe vaccins in China getest worden en op welke proefpersonen. De Chinezen kúnnen het wel, hun kennis doet niet onder voor de kennis die we hier in het westen hebben. Maar de veiligheid van zo'n vaccin kan Europa simpelweg niet garanderen", legt Osterhaus uit.

"Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal", vervolgt hij. "De Europese regelgeving is erop gericht om elk risico op bijwerkingen te kunnen uitsluiten." Ook al hebben we te maken met een pandemie en zitten we in een crisistijd, volgens hem kunnen we de risico's niet op de koop toenemen. "Zo werkt het niet in Europa."

Viroloog Ab Osterhaus
Bron: EenVandaag
Viroloog Ab Osterhaus: "De veiligheid van een Chinees vaccin kan Europa niet garanderen"

Acceptatie op het spel

Het gaat volgens de viroloog om meer dan alleen dit coronavaccin. "De acceptatie van vaccineren in het algemeen staat op het spel. Het minste of geringste dat niet goed gaat, zal worden opgeblazen door mensen die tegen vaccinatie zijn. Het kan altijd gebeuren dat mensen ziek worden na een prik, maar dan hoeft er echt niet direct een verband te zijn."

Voorlopig moeten we hopen op een vaccin uit Europa of de Verenigde Staten. "De overheid moet roomser dan de Paus zijn als het om vaccins gaan, ze kunnen zich niks veroorloven. Daar is ons beleid dan ook op gebaseerd. Daarom is de regelgeving zo ontzettend streng en daarom kopen we niet zomaar Chinese vaccins zonder voldoende garanties."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.